Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Column Doekle Terpstra: 'Voor wie nog twijfelde: de energietransitie is niet vrijblijvend'

Doekle-1600x900
primary

Jarenlang hebben we geleefd met de geruststellende gedachte dat veiligheid in ons deel van de wereld vanzelfsprekend was. Oorlog in Europa, dat was iets uit het verleden. De inval van Rusland in Oekraïne heeft ons uit die droom ruw wakker geschud. De oorlog in onze achtertuin heeft verstrekkende gevolgen, óók voor onze energievoorziening. Voor wie het nog niet wist: de energietransitie is geen vrijblijvend project, maar bittere noodzaak.

 

De oorlog in Oekraïne is vóór alles een menselijke tragedie. De beelden van ontreddering en verwoesting laten niemand onberoerd. Aan de humanitaire ramp kunnen we nooit genoeg aandacht besteden. De talloze initiatieven om het leed enigszins te verzachten, ook vanuit de installatiebranche, zijn hartverwarmend.

Zonder aarzeling heeft de Europese Unie de economische druk op president Poetin opgevoerd. Dat blijft niet zonder gevolgen. Er is kans dat het Kremlin vroeg of laat de aardgasleveranties aan West-Europa als economisch wapen zal inzetten. Door de onzekerheid over de levering van Russisch gas is de energietransitie nóg hoger op de politieke agenda gekomen. Gelukkig ziet het kabinet dat onze branche daarin een grote rol speelt. Begin maart vond in de Tweede Kamer een ‘Rondetafelgesprek Russisch gas’ plaats en daarbij schoof namens Techniek Nederland onze algemeen directeur Erik van Engelen aan (Lees zijn inbreng).

Alleen al de dreiging van een verminderde gastoevoer heeft effect op de energiemarkt. In de eerste weken na de Russische invasie steeg de aardgasprijs naar recordhoogte. Geen wonder dat voor veel mensen de verduurzaming van hun woning de afgelopen weken topprioriteit is geworden. Dat leidt tot wachttijden en die kunnen we alleen oplossen als onze leveranciers erin slagen de productie te verhogen.

Leveringsproblemen zijn heel frustrerend, maar betekenen niet dat alles stokt. Zowel consumenten als zakelijke opdrachtgevers kunt u ondersteunen met heldere antwoorden op de (vele) vragen over verduurzaming. Heeft u nog niet voldoende kennis in huis over verduurzaming? Kom dan nu in actie. Techniek Nederland biedt een schat aan informatie, bijvoorbeeld op ons platform energietransitiedoorinstallateurs.nl.

Terwijl ik deze tekst schrijf, is er nog weinig reden voor optimisme. De bevolking van Oekraïne gaat opnieuw angstige dagen tegemoet. Hoe de oorlog zich ook zal ontwikkelen, het besef dat we naar een duurzame energievoorziening toe moeten, zal niet snel verdwijnen. Dat is een schrale troost die we in deze donkere tijden moeten koesteren.

Doekle Terpstra
Techniek Nederland