De cijfers zijn ontnuchterend, de impact groot: 44 aanrijdingen met werkvoertuigen de afgelopen 8 maanden tijdens werkzaamheden op de vluchtstrook. Om de veiligheid te vergroten tegen minimale economische schade staken belangenorganisaties en Rijkswaterstaat de koppen bij elkaar tijdens een 'Safety Walk’ langs de A2.
Op 27 mei kwamen vertegenwoordigers van Techniek Nederland, Bouwend Nederland, Rijkswaterstaat Cumela, MKB Infra, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland bij elkaar voor een ‘Safety Walk’ langs de A2 bij Abcoude. Het doel: uiterlijk per 1 januari 2027 moet het werken op de vluchtstrook structureel veiliger zijn ingericht.
Balans tussen veiligheid en doorstroming
Vier werkgroepen ontwikkelen concrete maatregelen, testen innovaties en de herziening van CROW-richtlijn 96a is in gang gezet. Het blijft toch zoeken naar balans: tussen veiligheid en doorstroming, tussen regels en een werkbare praktijk. Na een update op het kantoor van freesbedrijf Freesmij volgde een demonstratie van de gewenste aanpak: het tijdelijk afsluiten van de rechterrijstrook om veilig op de vluchtstrook te werken.
Innovaties voor een veiliger vluchtstrook
Tijdens de bijeenkomst kwamen diverse innovatie aan bod. Van digitale zwaailichten tot een ‘spijkermat’ die ervoor zorgt dat automobilisten die een rood kruis negeren effectief en veilig tot stilstand worden gebracht. Er is brede bereidheid om ideeën snel te testen in pilots, maar daarvoor is wel ruimte en rugdekking vanuit politiek, beleid en opdrachtgevers nodig. Verder is stilgestaan bij de zogeheten ‘survivability onion’, een denkmodel dat helpt om risico’s bij vluchtstrookwerkzaamheden stap voor stap terug te brengen. Van de vraag of het werk echt noodzakelijk is, tot het creëren van fysieke barrières en zichtbaarheid.
Snel testen in de praktijk
De bijeenkomst in Mijdrecht liet zien dat die wil er nog steeds is bij alle partijen. In de komende maanden werken de vier werkgroepen aan concrete maatregelen en worden de plannen in het kernteam besproken. Daarnaast komt er ruimte voor pilots om maatregelen en innovaties direct in de praktijk te testen. Dat betekent ook dat ontwikkelde maatregelen worden doorgevoerd zodra het kan. Want alleen door kennis te delen, praktijkervaringen te benutten en samen te blijven investeren, komt veilig werken op de vluchtstrook echt dichterbij.