Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

septenary

Bedrijfsvergelijkend onderzoek

UV03380-1600x900

Als ondernemer is het goed om te weten hoe je bedrijf presteert ten opzichte van vergelijkbare bedrijven. Bij het bedrijfsvergelijkend onderzoek van Techniek Nederland komen verschillende bedrijfscijfers aan bod, die in totaal een beeld geven over de ‘financiële fitheid’ van je bedrijf. Er zijn twee soorten onderzoek waaraan elk lid kan deelnemen: het basisonderzoek en verdiepend onderzoek.

Basisonderzoek

Het jaarlijkse basisonderzoek geeft inzicht in diverse branchecijfers zoals omzet, kosten van personeel en gemiddelde winst. Als deelnemer krijg je een individueel rapport waarin de exploitatiecijfers en enkele productiviteitscijfers per medewerker van je bedrijf worden vergeleken met die van vergelijkbare bedrijven. Het basisonderzoek wordt ieder najaar uitgevoerd door Management Centrum. Aan het basisonderzoek zijn geen kosten verbonden, je hoeft alleen de benodigde informatie aan te leveren bij Management Centrum. Ook kun je het jaarverslag delen met Management Centrum, zodat je alleen de ontbrekende gegevens nog hoeft aan te leveren.

Kosten: gratis
Oplevering rapportage: december | voorbeeld
Inhoud:
basis exploitatiecijfers
Deelnemen: jaarlijks, vanaf september

Doe mee!
Het basisonderzoek over boekjaar 2023 start in het najaar van 2024. Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Verdiepend onderzoek

Het verdiepend onderzoek start ieder voorjaar en gaat over het afgelopen boekjaar. Als deelnemer krijg je een gedetailleerdere rapportage waarmee je de bedrijfsprestaties kunt vergelijken en verbeteren. Naast de bedrijfscijfers uit het basisonderzoek, wordt er uitgebreid naar kostensoorten gekeken en worden gedetailleerde exploitatiecijfers ook op balansniveau vergeleken. Als deelnemer bepaal je zelf wat je vergelijkingsgroep is. Deelname aan het verdiepend onderzoek kost € 450, waarvan Techniek Nederland voor jou als lid de helft betaalt. Ook het verdiepend onderzoek wordt uitgevoerd door Management Centrum.

Kosten: € 225 voor leden van Techniek Nederland
Oplevering rapportage: juli | voorbeeld
Inhoud:
exploitatie-, productiviteits- en balanscijfers
Deelnemen: jaarlijks, vanaf maart

Doe mee!
Het verdiepend onderzoek over boekjaar 2023 start in het voorjaar van 2024. Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Zowel het basisonderzoek als het verdiepend onderzoek worden uitgevoerd door Management Centrum. Zij hebben ruime ervaring met dit soort onderzoek in de installatiebranche. Omdat zij het onderzoek uitvoeren, krijgt Techniek Nederland geen inzicht in je bedrijfscijfers en is vertrouwelijkheid gegarandeerd.

Vijf redenen om mee te doen

 1. Weet waar je staat
  Door je bedrijfsprestaties te vergelijken met soortgelijke bedrijven uit de branche, weet je hoe je presteert en waar verbetermogelijkheden zitten. Het levert praktische handvatten op.
 2. Versterk je gevoel
  Meten = weten. Bevestig je gevoel door zwart op wit te zien waar de sterktes en zwaktes zitten in de winst- en verliesrekening van je bedrijf. Bij het verdiepend onderzoek krijg je ook inzicht in productiviteits- en balanscijfers.
 3. Binnen en buiten
  De monteurs en projectgebonden medewerkers zijn je productieve krachten. Moeten niet te weinig mensen te veel omzet genereren? Hoe is de verhouding tussen de directe (monteurs-)kosten en de indirecte personeelskosten? Heb je er niet te veel binnen zitten, of doe je het juist heel goed?
 4. Gezond rendement
  Hoe verhoudt je winstmarge zich ten opzichte van die van collega-ondernemers? Behaal je een gezond rendement en wat is het gemiddelde in de branche? Doe mee en je weet het.
 5. Begrijpelijke taal
  Omdat de onderzoeken zijn opgezet in samenwerking met installateurs gebruiken wij geen ingewikkelde termen, maar krijg je wel inzicht in de belangrijkste kengetallen mèt een duidelijke uitleg.

Wat krijg je?

Zowel bij het basisonderzoek als het verdiepend onderzoek krijg je een persoonlijk rapport, waarin de ingevulde bedrijfscijfers zijn vergeleken met de voor jou meest vergelijkbare groep (qua omvang en type techniek). Daarnaast krijg je toegang tot een online platform op basis van Microsoft Power BI, waarmee je zelf ook verschillende rapportages kunt maken. Ook organiseren we bijeenkomsten waarin de resultaten van het bedrijfsvergelijkend onderzoek besproken worden.

Doe ook mee!

Wil je deelnemen aan het bedrijfsvergelijkend en/of conjunctuuronderzoek van Techniek Nederland? Laat hieronder je gegevens achter. Zodra de onderzoeken starten, ontvang je een uitnodiging om deel te nemen.

primary