Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Installatie- verantwoordelijkheid in de praktijk

installatieverantwoordelijkheid-1600x900

Help! Mijn klant wil dat ik de 'Installatieverantwoordelijkheid' op mij neem … Maar is dat wel zo slim? En wat houdt dat precies in, wat moet ik weten en vooral: hoe kan ik dat op een correcte wijze realiseren?

Installatiebedrijven krijgen steeds vaker te maken met installatieverantwoordelijkheid; er wordt aan de installateur gevraagd (soms ook wel direct verwacht) om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. Klakkeloos instemmen kan grote risico’s met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat installatieverantwoordelijkheid precies inhoudt, welke risico’s er zijn áls je deze verantwoordelijkheid neemt en welke afspraken je moet maken met de opdrachtgever. Een duidelijk gesprek en goede afspraken zijn de basis voor installatieverantwoordelijkheid.

.

Gratis Pakket Installatieverantwoordelijkheid

Om op een correcte wijze dit aan te pakken en antwoord te geven op je klantvragen omtrent Installatieverantwoordelijkheid, hebben we vanuit Techniek Nederland het Pakket Installatieverantwoordelijkheid samengesteld. Dit pakket bevat een aantal documenten en checklists waarmee je direct aan de slag kunt met het borgen van installatieverantwoordelijkheid binnen je organisatie. Download hem vandaag nog.

» Download het Pakket Installatieverantwoordelijkheid

 

.

Inhoud Pakket Installatieverantwoordelijkheid
» Handleiding Eerste hulp bij Installatieverantwoordelijkheid
» Beslissingenmatrix Installatieverantwoordelijkheid
» Formulier Vastlegging afspraken Installatieverantwoordelijkheid
» Checklist Onderdelen offerte Installatieverantwoordelijkheid
» Formulier Aanwijsbeleid

 

 

Maar wat is een installatieverantwoordelijke?

Een installatieverantwoordelijke, afgekort IV-er, is een aangewezen persoon die verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering van de elektrische installaties en arbeidsmiddelen. Er mogen meerderen (vaak werknemers) als installatieverantwoordelijke worden aangewezen, maar dit dient wel in een aanwijzingsformulier beschreven te staan. De eindverantwoordelijke dient dan ook te worden beschreven in het aanwijzingsformulier en moet uiteindelijk de handtekening zetten onder het beschreven beleid. Als er geen installatieverantwoordelijke is aangewezen, gaat de wetgever ervan uit dat de betreffende werkgever deze rol voor zijn rekening neemt.

 

.

Bijscholing:
a
an welke eisen moet een installatieverantwoordelijke voldoen?

De IV-er moet minimaal het niveau hebben van een middelbare vakopleiding in de energietechniek. Dit kan ook worden aangevuld door het volgen van een opleiding of cursus. In samenwerking met onze partner SBK bieden we onderstaande training aan, waarbij leden een korting ontvangen op de cursusprijs. Deze training is bestemd voor medewerkers die toezicht houden op elektrische laagspanningsinstallaties en/of inspecties verrichten. Medewerkers zoals inspecteurs, installatieverantwoordelijken en toezichtverantwoordelijken:

» Training NEN3140/NEN1010 Inspectietechnieken installatieverantwoordelijke

 

.

De correcte wijze van installatieverantwoordelijkheid dankzij NEN 3140

Voor het beschrijven van de installatieverantwoordelijkheid is NEN 3140 van toepassing. Dit is de praktische vertaling van o.a. de Arbeidsomstandighedenwet artikel 3, artikel 5.1 (opstellen RI&E), Arbeidsomstandighedenbesluit 3.4 (elektrische installaties), Artikel 3.5 (bedrijfsvoering elektrische installaties) en artikel 7 (arbeidsmiddelen). 

De werkgroep Installatieverantwoordelijkheid (IV) heeft - op basis van de verantwoordelijkheden die zijn benoemd in NEN 3140 - vragen geformuleerd die duidelijkheid geven over installatieverantwoordelijkheid. Hiermee kun je concrete afspraken met de opdrachtgever maken.

  • Heeft de opdrachtgever een Installatieverantwoordelijke nodig?
  • Hoe kunnen we de overdracht van verantwoordelijkheden organiseren?
  • Wie kan de rol van Installatieverantwoordelijke nemen?
  • Tot hoe ver gaat de verantwoordelijkheid?
  • Over welke verantwoordelijkheden gaat het nu precies?
  • Welke vragen moeten we elkaar stellen?

Dus wil je de NEN 3140 en de bovenstaande vragen op een correcte wijze toepassen in het regisseren van installatieverantwoordelijkheid binnen je organisatie? Download dan vandaag nog het gratis pakket:


» Download het Pakket Installatieverantwoordelijkheid