Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

F-gassen certificering in de praktijk

Download het gratis pakket 'F-gassen certificering in de praktijk'. Hiermee kunt u direct op een overzichtelijke manier en stapsgewijs aan de slag met het certificeringstraject. 

Aircosystemen, koelsystemen en warmtepompsystemen bevatten F-gassen als koudemiddel. Er zijn twee soorten koudemiddel: natuurlijke en synthetische koudemiddelen. Synthetische koudemiddelen – ook wel F-gassen genoemd – worden het meest gebruikt, maar zijn enorm schadelijk voor het milieu.  

De nieuwe situatie rondom F-gassen

F-gassen zijn mede de oorzaak van het gat in de ozonlaag. Daarom worden synthetische koudemiddelen de komende jaren stapsgewijs verboden. De Europese Commissie maakt een voorstel met input van alle lidstaten. Het eerste voorstel is nu gepubliceerd en in 2024 moet de nieuwe verordening van kracht zijn. Tot het zover is, geldt een Europese wet die je verplicht een F-gassen certificaat te halen. Zonder dit certificaat mag je geen werkzaamheden realiseren aan circuits waar F-gassen in zitten. Klik hier voor het nieuwsbericht. Aanpassing F-gassen verordening op komst (technieknederland.nl)  

Gratis pakket 'F-gassen certificering'

Op initiatief van de vakcommissie Klimaat en Duurzame Technieken hebben we bij Techniek Nederland het pakket F-gassen certificering samengesteld. Met dit pakket kan je op een overzichtelijke manier en stapsgewijs aan de slag met je certificeringstraject. Deze certificering bestaat trouwens uit een persoonscertificering en een bedrijfscertificering. 

» Download het Pakket F-gassen certificering...


Inhoud pakket F-gassen certificering
» Het Handboek F-gassen
» Werkinstructies F-gassen
» Actielijst F-gassen
» Flessenkaart bijvullen
» Flessenkaart terugwinnen
» Gereedschapsoverzicht
» Inhuur
» Interne controlelijst
» Organogram
» TBV-matrix

Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) bundelt informatie over bodem, bouwen, water, milieu en de Omgevingswet. IPLO ondersteunt overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven bij het werken met de Omgevingswet en het digitaal stelsel in de praktijk. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat de informatie over F-gassen- en Ozonregelgeving van de bekende Infomil website/pagina’s aangepast en overgezet op de nieuwe IPLO Website. https://iplo.nl/thema/lucht/ozon-en-f-gassen/

 

 

Zorg dat je het komende jaar kan blijven werken met synthetische koudemiddelen en ga vandaag nog aan de slag met je F-gassen certificering.

 

 

-

-


Aanvullende F-gassen ondersteuning

 

BRL100 bedrijfscertificering

Elk bedrijf dat koeltechnische handelingen verricht aan stationaire apparaten die zijn gevuld met F-gassen zoals R410A, R32 en R134a valt onder de BRL100. Het gaat om warmtepompen, airco-units en koel- en vriesinstallaties. Zodra een bedrijf of ZZP’er aan het koelcircuit handelingen verricht, valt dit onder de BRL100 en is bedrijfscertificering verplicht. Hoe en wat je moet doen lees je verder op het platform energietransitiedoorinstallateurs.nl.

 

BRL200 persoonscertificering

Iedere monteur, installateur of technicus die werkt met koelinstallaties waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, heeft het persoonlijke certificaat nodig. Denk aan het werken aan aircosystemen en warmtepompsystemen. Ook wanneer je werkt aan koel- en vrieswagens, koelcontainers (reefers) en airco’s van auto’s of bedrijfswagens, moet je dit certificaat gehaald hebben. Kijk voor meer informatie over BRL200 persoonscertificering op het platform energietransitiedoorinstallateurs.

 

 

Hulp bij certificering: BRL100 in 1 dag

Wij begrijpen dat het arbeid- en tijdsintensief is om dit traject te volgen. Daarom heeft Techniek Nederland een mantelovereenkomst afgesloten met installatiegilde.nl waarbij leden een korting van € 300,- krijgen op de begeleiding BRL100 in 1 dag. Aan het einde van de dag heb je een compleet ingevuld kwaliteitshandboek F-gassen en een actielijst ter voorbereiding op de audit. Leden die zich aanmelden voor deze begeleiding krijgen ook 10% korting op het door installatiegilde.nl ter plaatse laten kalibreren van hun meet- en regelapparatuur. Dit gebeurt dan op dezelfde (begeleidings)dag. Zo ben je dus binnen 1 dag auditklaar. Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op www.installatiegilde.nl.

 

Scholing/bijscholing: F-gassencertificaat Categorie I & II

Onderhoud plegen aan stationaire en mobiele installaties met een koudemiddelinhoud >3 kg?
Dan heb je een F-gassencertificaat categorie I nodig. 

Kom jij tijdens je werk als monteur, installateur of technicus in aanraking met installaties die koudemiddelen bevatten, maar heb je nog niet het verplichte F-gassencertificaat categorie 1? Volg dan deze cursus: je leert onder andere meer over inspecties uitvoeren aan koeltechnische installaties. Kijk voor meer info over de cursus F-gassen Categorie I op het platform Energiestransitiedoorinstallateurs.nl.

 

Werk je bijvoorbeeld als airco- of warmtepompmonteur in de woningbouw en wil je onderhoud plegen aan de gashoudende onderdelen? Heb je nog geen STEK certificaat?

Na het behalen van het STEK-certificaat F-gassen categorie 2 mag je handelingen uitvoeren aan de gashoudende delen van een warmtepompinstallatie met <3kg (<5 ton CO2 equivalent) koudemiddel. Kijk voor meer info over de cursus F-gassen categorie II op het platform Energietransitiedoorinstallateurs.nl.

-C