Een systeem voor zonnewarmte bestaat meestal uit een zonnecollector en warmteopslag. De zonnecollector vangt zonlicht op en zet dit om in warmte, in tegenstelling tot een zonnepaneel dat zonlicht omzet in elektriciteit. Deze zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, waarbij PV staat voor het Engelse 'Photo' (licht) 'Voltaic' (elektriciteit). De warmte wordt meestal opgeslagen in een voorraadvat en vaak gebruikt voor warm water.
Ontdek welke opties je hebt om zonnewarmte te gebruiken. We lichten de meest gebruikte en voorkomende installaties toe:
- zonneboiler
- PVT-systeem
- zonneverwarmingsinstallatie
- zonnecollectoren voor een warmtenet
- zwembadcollectoren
- zonthermische daken
- luchtcollectoren
Zet zonnewarmte om in warm tapwater, veelal gebruikt in gebouwen met een hoge vraag naar warm water, zoals woningen, en voor industriële processen. In Nederland zijn er al bijna 40 jaar zonneboilers in gebruik met zo'n 100.000 installaties in woningen.
Sommige zonnecollectoren zetten zonne-energie om in zowel warmte als elektriciteit. Deze PVT-panelen (Photo Voltaic Thermal) worden vaak gecombineerd met een warmtepomp om de temperatuur te verhogen. In de winter kunnen sommige PVT-panelen ook warmte uit de buitenlucht halen en functioneren als een stille bron voor een warmtepomp, waarbij geen ventilator nodig is.
Vaak een zonneboiler met een groter voorraadvat dat warmte levert voor ruimteverwarming, ook wel zonneboilercombi genoemd. Vooral in het voor- en naseizoen levert dit systeem voldoende warmte.
Deze voeden complete warmtenetten, bijvoorbeeld voor het verwarmen van woonwijken, bedrijventerreinen of tuinbouwgebouwen. In Nederland is deze technologie al ingezet in Almere en Nagele.
Eenvoudige, onafgedekte zonnecollectoren geschikt voor lagere temperaturen om openluchtzwembaden te verwarmen. Dit is een kosteneffectieve oplossing voor buitenbaden. Voor binnenzwembaden is in de winter een hogere temperatuur vereist, waarvoor deze collectoren te weinig bijdragen.
Een techniek waarbij energie uit een gebouw en/of de omgeving wordt opgeslagen in de bodem voor later gebruik voor verwarming en koeling van het gebouw. Hierbij wordt een eenvoudig type zonnecollector gebruikt dat geïntegreerd kan worden in de dakbedekking.
De warmte van de zon kan gebruikt worden in luchtcollectoren. Dit is met name voor het drogen van agrarische producten. Zo zijn er verschillende installaties voor het drogen van bloembollen.