Kwaliteitsborging 1200X630 Social

Wat houdt de Wkb in?

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft als doel om de bouwkwaliteit te verbeteren. De toets vooraf op de bouwplannen wordt vervangen door een toets in de praktijk. Dit heeft gevolgen voor installateurs voor de bedrijfsvoering en de werkzaamheden en aansprakelijkheid in bepaalde projecten. Op deze pagina vind je informatie over de inhoud van de Wkb en de belangrijkste wetswijzigingen.

Hoofdpunten Wkb

  • De Wkb wordt gefaseerd ingevoerd:

    • Per 1 januari 2024 voor nieuwbouw (publiek- en privaatrechtelijk) en privaatrechtelijk voor verbouwingen.
    • Het publiekrechtelijke deel geldt voor verbouwingen niet eerder dan 1 januari 2025.

  • Met de Wkb worden de eisen voor aannemers aangescherpt voor alle bouwwerken m.b.t. aansprakelijkheid en waarschuwingsplicht.

  • Voor bepaalde werken (vergunningsplichtig) komt er een private kwaliteitsborger die toetst of het werk aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet. Dit vervangt de preventieve toets aan het bouwbesluit door de gemeente.

  • Voor alle bouwwerken moet een Consumentendossier (Opleverdossier) worden samengesteld.

Veranderingen in het aannemingscontract (privaatrechtelijk)

Privaatrechtelijk brengt de Wkb 5 veranderingen in het Burgerlijk Wetboek met zich mee voor:

  1. Aansprakelijkheid van de aannemer na oplevering
  2. De waarschuwingsplicht van de aannemer
  3. Het dossier dat bij oplevering aan de opdrachtgever wordt verstrekt
  4. De informatieplicht over de verzekering en financiële zekerheid
  5. De 5%-regeling van artikel 7:768 bw

Download voor meer informatie de brochure Veranderingen Burgerlijk Wetboek in de praktijk op Rijksoverheid.nl.

Veranderingen in het vergunningstraject (publiekrechtelijk)

Het publiekrechtelijke deel van de Wkb gaat voor nieuwbouw in per 1 januari 2024. Voor verbouwingen geldt deze niet eerder dan 1 januari 2025. De drie belangrijkste wijzigingen publiekrechtelijk zijn de melding bouwactiviteit, kwaliteitsborging en dossier bevoegd gezag:

  1. Melding bouwactiviteit
    De initiatiefnemers van een bouw of verbouwing doet minimaal 4 weken vooraf een melding bouwactiviteit bij de gemeente via het Omgevingsloket. Kijk voor meer informatie over het proces op de Factsheet 'Bouwen onder kwaliteitsborging' op Rijksoverheid.nl.

  2. Kwaliteitsborger
    Voor bepaalde vergunningsplichtige werken komt er een (onafhankelijke) private kwaliteitsborger die toetst of het werk aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet. Dit vervangt de preventieve toets aan het bouwbesluit door de gemeente.

  3. Dossier bevoegd gezag
    Na afronding van de bouwwerkzaamheden verklaart de kwaliteitsborger dat er een gerechtvaardigd vertrouwen bestaat dat de bouwactiviteit aan de bouwtechnische regels voldoet. Dit, samen met de tekeningen en berekeningen van het bouwwerk, vormt het dossier bevoegd gezag dat de initiatiefnemer moet delen met de gemeente. Als er geen bijzonderheden zijn, mag de initiatiefnemer twee weken na deze gereedmelding het bouwwerk in gebruik nemen.

Deze video van het ministerie van BZK legt verder uit hoe het proces van bouwen en verbouwen onder kwaliteitsborging verloopt, gezien vanuit het perspectief van de opdrachtgever.

Meer over de Wkb