Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Technisch bedrijfsleven inspireert talent van de toekomst

primary

Jongeren kennis laten maken met techniek, technologie en ict om daar hun talenten in te ontdekken. Dat is waar de Career Days en Careerday-on-Tour van Jet-Net & TechNet voor staan. Veel technische bedrijven leveren hier een actieve bijdrage aan. Eind 2019 maakten 4.500 leerlingen uit het voortgezet onderwijs kennis met de technische sector. Twee installatiebedrijven waren er als nieuwe partners van de partij: Stolze Installatietechniek en Barth & Foodmate (bestaande uit Barth Installatietechniek, Barth Industrial Automation en Foodmate Poultry Processing Systems).

Jet-Net & TechNet wil jongeren een reëel en positief beeld geven van technische beroepen en hen helpen bij hun keuze voor studie en carrière. Het tekort aan goed technisch personeel is een belangrijke reden voor bedrijven om er actief aan deel te nemen. Jilles Goedknegt van Stolze: 'We merken dat jongeren minder vaak voor techniek kiezen, terwijl we ze keihard nodig hebben. Daarom moeten we hen een goed beeld geven van techniek.' Ook Foodmate ziet een terugloop in de aanwas van technisch personeel. Ze probeerden zelfs al in het buitenland te werven. 'Maar ook daar is schaarste', vertelt Rik Wijnhorst. 'We moeten het dus echt van onze eigen jongeren hebben. En dat betekent dat we onze deuren wijd open moeten zetten. Ik denk dat veel jongeren een verkeerd beeld hebben van onze brance. Aan ons de taak om dat beeld positief om te buigen.'

Meer impact breed netwerk

De bedrijven verwachten dat ze via het netwerk van Jet-Net & TechNet jongeren beter kunnen bereiken, via de scholen. Xander Kleiberg van Barth: '' De Career Days lenen zich daar perfect voor. Daar laten we ook zien hoe je je bij ons verder kunt ontwikkelen in de techniek, welke keuzes je allemaal hebt en welke opleidingen je bij ons kunt doen. Binnen Jet-Net & TechNet kunnen we daar structureler aan werken dan met een sporadische rondleiding op het bedrijf of het aantrekken van een stagiair.' Wijnhorst vult aan: 'Met een breed netwerk kunnen we meer impact maken.'

De nieuwe partnerbedrijven waren positief verrast over de deelname aan de Career Day. Leerlingen deden goed mee met de groepsopdrachten en ze kregen positieve reacties terug.

Deuren openen

Foodmate nodigt regelmatig scholen met technische (deel)opleidingen uit om een kijkje te nemen in hun bedrijf. 'De samenwerking met scholen is niet altijd makkelijk', geeft Wijnhorst aan. 'Het hangt er ook vanaf bij wie je binnenkomt. Leerkrachten die affiniteit hebben met techniek en onze branche kennen, staan vaak open voor een bedrijfsbezoek. Het contact met een schoolbestuur is vaak lastiger. Dan loop je tegen muren op. We hopen dat Jet-Net & TechNet hierin deuren kan openen.'

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Als je je blijft ontwikkelen, heb je in de installatiebranche ongekende mogelijkheden. Neem zelf het initiatief en zet je bedrijf en dus ook de branche in de etalage. Evenementen zoals Career Days en Careerday-on-Tour bieden daarvoor de mogelijkheden. Maak er gebruik van!’

Jet-Net & TechNet is een groot landelijk netwerk waarbinnen bedrijven en scholen regionaal samenwerken. Bij dit label van Platform Talent voor Technologie zijn ook Techniek Nederland, OTIB – en de overheid betrokken.