Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Vraag naar zonnepanelen neemt toe na besluit over salderingsregeling

installateur legt zonnepanelen op dak
primary

Installateurs van zonnepanelen zien het aantal aanvragen toenemen na het besluit van de Eerste Kamer om de salderingsregeling voort te zetten. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele tientallen zonnestroom-installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland. ‘Het besluit over de salderingsregeling heeft impact,’ zegt René de Jong van Ecotec Solar uit Zevenbergen. ‘Vanaf de dag dat de Eerste Kamer het besluit nam, is het aantal aanvragen bij ons met 18% gestegen.’

Consumenten lopen weer warm voor zonne-energie

Op 13 februari verwierp de Eerste Kamer een wetsvoorstel van demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie om de salderingsregeling voor kleinverbruikers af te bouwen. Ook bij Niyata Energy in Utrecht is het effect van dat besluit al te merken. Directeur Dursun Kilic zegt dat zijn bedrijf deze maand al 10% meer aanvragen heeft genoteerd dan in de laatste maanden van 2023. ‘Consumenten lopen weer warm voor zonne-energie,’ zegt Kilic.

Forse toename

Ook Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop constateert dat de belangstelling voor zonnestroom-installaties weer toeneemt. ‘Afgelopen najaar hadden we maximaal vier aanvragen per maand, deze maand zijn het er dertig. Overigens speelt niet alleen het besluit over de salderingsregeling daarbij een rol. We gaan richting het voorjaar en dan trekt de vraag altijd aan.’ Antoinette Boleij van Hoppenbrouwers Techniek uit Udenhout noemt zelfs een stijging van het aantal aanvragen met 50% sinds de Eerste Kamer besloot om de salderingsregeling te handhaven.

Omvormers

De reacties op het besluit van de Eerste Kamer waren niet alleen positief. Zo wijzen de netbeheerders erop dat zowel productie als afname van elektriciteit snel toenemen. Het elektriciteitsnet wordt daardoor steeds zwaarder belast en de groei van het aantal zonnepanelen draagt daar flink aan bij. Met name op zonnige dagen in het voorjaar en de zomer kan het daardoor gebeuren dat de omvormers van zonnepanelen voor korte tijd worden uitgeschakeld. Dit heeft overigens nauwelijks invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen, die nu zo’n zeven jaar is. Voorzitter Doekle Terpstra vindt wel dat het urgenter dan ooit is om het elektriciteitsnet te verzwaren en uit te breiden. Ook is het volgens Terpstra belangrijk om consumenten te stimuleren hun eigen opgewekte zonnestroom maximaal in te zetten voor eigen gebruik.