Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Het Klimaatakkoord en mijn bedrijf

Onderstaand treft u antwoorden aan op veelgestelde vragen rond het Klimaatakkoord en mijn bedrijf. Lees ook de veelgestelde vragen over:

  • Wat verandert er voor mijn bedrijf met dit Klimaatakkoord op hoofdlijnen?

    Het komend halfjaar verandert er niets. Pas na de zomer gaat het akkoord met commentaar van het kabinet naar de Tweede Kamer. De deelnemende partijen in het Klimaatakkoord waaronder Techniek Nederland gaan de maatregelen nog voor het einde van dit jaar verder uitwerken. De uitvoering van het akkoord gaat vervolgens vanaf januari 2019 van start.

    De komende jaren verandert er ook nog relatief weinig. Er zullen nog altijd cv-ketels worden geplaatst en onderhouden. Wel neemt de vraag naar duurzame technieken, zoals warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers toe. Na 2021 worden per wijk steeds meer woningen aangesloten op alternatieve warmtesystemen, zoals collectieve warmtenetten, warmtepompen en zonneboilers. Nieuwbouwwoningen worden niet langer aangesloten op aardgas.

    Op de langere termijn geeft dit akkoord een helder signaal af. Woningen zullen de komende decennia voorzien worden van een alternatief voor aardgas. Dat betekent bijna zonder uitzondering dat woningen hiervoor (technisch) geschikt gemaakt moeten worden. De markt voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, systemen met laagtemperatuur afgiftesystemen en lokale energieopslag zal flink groeien.

    Door u op de hoogte te stellen van de warmteplannen die uw gemeente/regio uiterlijk in 2021 vaststelt, kunt u straks snel inspelen op de ontwikkelingen. Het belang van duurzame warmte- en koudetechnieken neemt hoe dan ook toe. Om uw bedrijf gereed te maken voor de toekomst is het essentieel dat uw medewerkers straks over kennis op het gebied van duurzame energietechnieken beschikken.

  • Welke concrete afspraken zijn er gemaakt die voor de installatiebranche relevant zijn?

    De komende drie jaar worden er tientallen wijken en meer dan honderdduizend woningen aardgasvrij gemaakt. Daarvoor zijn ingrepen in het warmte-en energienet en technische aanpassing in de woning nodig. De techniek en dus de installatiebranche speelt hierbij een hoofdrol. Gemeenten stellen uiterlijk in 2021 warmteplannen vast. Daarin staat wanneer een wijk wordt aangepakt en wat de toekomstige (alternatieve) energiedrager wordt. Daarvoor zullen ze expertise inwinnen bij lokale installatiebedrijven.  

    In het akkoord zijn afspraken gemaakt over de normering van woningen, gebouwen en klimaatinstallaties. Verduurzaming wordt aantrekkelijker dankzij onder meer gebouwgebonden financiering, verschuiving van de Energiebelasting en product- en procesinnovatie.

  • Welke maatregelen moet ik op korte termijn nemen? En op lange termijn?

    Als uw medewerkers nog niet over kennis beschikken over warmtepompen en andere duurzame energietechnieken, is bijscholing raadzaam. Op de langere termijn neemt het aantal gasgestookte verwarmingsinstallaties immers af. Steeds meer woningen en gebouwen worden voorzien van warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen, warmtenetten of duurzame gasnetten. Wees voorbereid op vragen van klanten bij vervanging van bijvoorbeeld de cv-ketel.

    Op de langere termijn kunt u profiteren van marktkansen op basis van nieuwe businessmodellen. Afhankelijk van uw (gewenste) rol als installatiebedrijf kan het zinvol zijn de mogelijkheden te verkennen. Techniek Nederland kan u daarbij ondersteunen.

  • Moet ik me erop voorbereiden dat wij in de toekomst geen cv-ketels meer plaatsen?

    Nee. Ook de komende jaren worden er nog cv-ketels vervangen en onderhouden. Wel zal de cv-ketel steeds vaker worden gecombineerd met een duurzaam alternatief, zoals een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen. Op de langere termijn krimpt de markt voor cv-ketels wel. Nieuwbouwwoningen worden niet meer aangesloten op het aardgasnet. Ook is het de bedoeling om steeds meer woningen, via de wijkaanpak, aan te sluiten op een warmtenet of een collectieve of individuele (hybride) warmtepomp.

  • Veel meer huizen worden in de toekomst aangesloten op warmtenetten. Levert dat mijn bedrijf werk op?

    Als er duurzame bronnen zijn en de woningdichtheid hoog is, kunnen warmtenetten een optie zijn. Dit kunnen ook kleinschalige warmtenetten zijn waarbij een blok woningen wordt voorzien van een lokaal, collectief warmtesysteem.

    Vooral voor infrabedrijven betekent het aanleggen van warmtenetten extra werk. Bij kleinschalige warmtenetten die gevoed worden met biomassa, geothermie of warmte uit het oppervlaktewater, zijn vaak warmtepompen nodig voor bijvoorbeeld lokale opwaardering bij een lage aanvoertemperatuur. Dit laatste is zeker nodig voor warmtapwater.

    Bewoners en bedrijven die voor warmtelevering afhankelijk zijn van stads- of blokverwarming hebben een afleverset nodig en warmtemeters. De afleverset vormt de verbinding tussen het warmtedistributienet van een warmteleverancier en de binnen-installatie van een warmteverbruiker. Plaatsing van hiervan levert installatiebedrijven werk op.

  • Wij werken alleen in de utiliteit. Wat gaat er veranderen in dat marktsegment?

    Maatschappelijk en commercieel vastgoed wordt energiezuiniger door toepassing van monitoring en beheersystemen op basis van het werkelijk energieverbruik. De komende periode wordt benut om data te verzamelen over het werkelijke energieverbruik van bedrijven. Op basis hiervan komt er een nieuwe normering die uiterlijk 1 januari 2021 van kracht wordt.

    Er komt voor deze normering een onderscheid tussen het gebouwgebonden en niet-gebouwgebonden energieverbruik. Zo is het voor de eigenaar, gebruiker en handhaver duidelijk wie verantwoordelijk is voor de benodigde investering.

    Gebouwgebonden energieverbruik wordt genormeerd op basis van het energielabel. De onderliggende rekensystematiek wordt verbeterd waardoor deze beter het daadwerkelijke energieverbruik weergeeft. Hiervoor is het belangrijk dat bedrijven beter gaan monitoren. Het niet-gebouw gebonden energieverbruik wordt genormeerd binnen de Wet Milieubeheer.

  • Waarop moet ik me voorbereiden?

    Bedrijven zijn al verplicht meer informatie aan te leveren over het energieverbruik. De komende jaren zal de vraag naar monitoring- beheersystemen groeien. Er zijn kansen voor installatiebedrijven die op basis van data hun klanten kunnen adviseren.

  • Mijn bedrijf is actief in de infratechniek. Wat betekent het klimaatakkoord voor mijn bedrijf?

    Er zijn binnen dit akkoord geen specifieke afspraken gemaakt over de verduurzaming van wegen en het waternet. Wel zijn er afspraken over het aanleggen van warmtenetten, benutting van warmte uit bodem- en oppervlaktewater en de restwarmte van grootverbruikers. Infrastructuur is nodig om de duurzame energie van de bron te verplaatsen naar de gebruiker.

  • Mijn onderneming richt zich op industriĆ«le klanten. Wat verandert er voor mijn bedrijf?

    De afspraken voor individuele industriebedrijven zijn nog niet zo concreet dat hierover al iets gezegd kan worden. Het voornemen is wel om de industrie minder afhankelijk te maken van aardgas. In de industrie gaat verduurzaming van de warmtevoorziening vooral over warmte die nodig is in processen. Hierbij wordt ingezet op hoge temperatuurwarmte.

  • Wat kan ik van Techniek Nederland verwachten?

    Techniek Nederland doet er alles aan om bij de uitwerking van dit akkoord dat dit najaar plaatsvindt de belangen van de leden optimaal te behartigen. Wij richten ons daarbij op concrete afspraken die voor onze leden realistisch en werkbaar zijn. Uitgangspunt daarbij is een sleutelpositie voor de installateur bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Komend najaar openen wij met een aantal partners zeven regionale opleidingsfaciliteiten voor duurzame technieken. Techniek Nederland ondersteunt u daarnaast met praktisch advies, de ontwikkeling van technische publicaties en opleidingen. Ook bieden wij praktische tools aan, zoals een Warmtepompverkenner.