Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Stikstof en PFAS

UV03156-1600X900

Ons standpunt

 

Stikstof

Techniek Nederland wil zo snel mogelijk tot een oplossing komen voor de stikstofproblematiek. Onze leden leveren de techniek in bouwprojecten; dat is tegenwoordig al bijna de helft van de totale aanneemsom. Als projecten niet doorgaan, levert dat een acuut probleem op. Uiteindelijk kan dat leiden tot banenverlies. De technieksector dreigt daarmee de dupe te worden terwijl onze stikstofuitstoot minimaal is.

Het kabinet heeft eind 2019 aangekondigd een drempelwaarde in te stellen. Dat houdt in dat onder een bepaalde stikstofwaarde geen vergunning nodig is voor een project. Helaas is er nog altijd geen drempelwaarde van kracht.

Wij pleiten voor zowel maatregelen op de korte als op de lange termijn.

Op de korte termijn vindt Techniek Nederland dat het kabinet een drempelwaarde voor tijdelijke stikstofuitstoot moet vaststellen. Ook is een vereenvoudiging van het stokstofregistratiesysteem nodig.

Op de lange termijn zijn maatregelen nodig bij de bron waardoor de uitstoot van stikstof de komende jaren omlaag gaat. Ook is het belangrijk om te investeren in natuurherstel en –behoud.

De voorgenomen stikstofmaatregelen richten zich op de woningbouw. Techniek Nederland dringt aan op maatregelen die de infrastructuur en de utiliteitsbouw zo spoedig mogelijk vlot trekken.

PFAS

Minister Van Veldhoven heeft in december 2019 de norm voor PFAS tijdelijk verhoogd naar 0,8 microgram per kilo. Techniek Nederland vindt dat er zo snel mogelijk een definitieve oplossing moet komen. Dat betekent:

  • Het probleem bij de bron aanpakken door de productie van PFAS teug te dringen.
  • Verhoging van de norm voor het gebruik van grond onder oppervlaktewater. Hier geldt namelijk nog altijd de onwerkbare norm van 0,1 microgram PFAS per kilo.
  • Projecten waar mogelijk naar voren te halen, door maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de tijdelijke norm biedt.