Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Be an Engineer leidt zij-instromers succesvol naar baan op hbo-niveau

UV05368-1600x900

In sneltreinvaart van zero haar hero. De technische sector kampt met een fors tekort aan specialisten. Om de instroom van engineers op hbo-niveau te bevorderen, is het landelijke initiatief Be an Engineer gestart. Hbo’s spotten geïnteresseerden voor een technische opleiding, brengen hen in contact met bedrijven die in hen willen investeren en bij een match, sluiten ze een deal. Het bedrijf betaalt de deeltijdopleiding, de student gaat één dag per week naar school en werkt de overige dagen mee in het bedrijf voor een goed salaris. Werken en leren op niveau dus. Mede-initiatiefnemer Unica trok via Be an Engineer al twee nieuwe zij-instromers aan en deelt hier de ervaringen.

Engineers zijn hard nodig om de enorme opgaven die er liggen, vorm te geven. Op de reguliere manier zijn ze lastig te vinden. Toch zijn er veel mensen met een passie voor techniek, die in het verleden andere keuzes hebben gemaakt en nu toch weer zoekende zijn. Omdat ze hun baan zijn verloren tijdens de coronacrisis, omdat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging of willen switchen naar een sector met meer potentie. Waar zijn die beter te vinden dan bij hogescholen, waar ze aankloppen voor hulp bij een beroepskeuze of inschrijving bij een opleiding. Be an Engineer slaat een brug tussen het hoger beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. De campagne is op poten gezet door zes hogescholen, vijf technische bedrijven, Techniek Nederland en Wij Techniek. De verdere uitrol is in volle gang.

Vliegende start

Dankzij dit sterke wervingsconcept kunnen zij-instromers die al een mbo-, havo- of vwo-opleiding achter de rug hebben, direct aan de slag bij een technisch installatiebedrijf. Unica vond op deze manier al twee nieuwe medewerkers. Rien Klein Meuleman, manager bij Unica Building Projects in de regio Amsterdam, begeleidt hen. ‘In alle regio’s kan Unica e- en w-engineers gebruiken. De meeste engineers bereiken die functie na intern doorstromen. De bestaande zijn dus vaak wat ouder en aanwas is er vrijwel niet. Via Be an Engineer hebben we in de regio Noordwest inmiddels twee super-enthousiaste gasten aangetrokken die heel bewust een ommezwaai maakten. De één was fysiotherapeut, de ander evenementenmanager. Met een goed stel hersens en oprechte interesse hebben ze een vliegende start gemaakt.’

Ingrijpende beslissing

Unica kwam in contact met de kandidaten via de Hogeschool van Amsterdam (HvA), één van de deelnemers aan het initiatief Be an Angineer. ‘Wij krijgen de cv’s van de mensen die bij de HvA door de eerste screening komen. Daarmee ga je in gesprek. We kijken vooral naar motivatie, maar ook naar een eventuele technische achtergrond, naar hoe ze in wiskunde en natuurkunde waren. Met alleen een talenknobbel lukt het waarschijnlijk niet. Als de kandidaat de e-kant op wil, schuift er ook iemand van die discipline aan om mee te sparren. Uiteindelijk beslis je samen of je het met elkaar ziet zitten.’ Voor beide partijen is het dan ook een ingrijpende beslissing. Het bedrijf investeert in een prijzige opleiding, geeft de onervaren zij-instromer al meteen een betaalde baan en moet zorgen voor intensieve begeleiding. De kandidaat gaat een pittig traject in van vier jaar studeren en werken tegelijk. ‘Het is best een investering, het vraagt veel van onze tijd en de opbrengsten komen pas later. Toch is dat het dubbel en dwars waard. Je krijgt mensen die super gemotiveerd zijn, die al wat levens- en werkervaring hebben en frisse ideeën met zich meebrengen,’ zegt Klein Meuleman.

Branche met toekomstperspectief

Rogier Koops (32 jaar) is één van de twee zij-instromers die via Be an Engineer bij Unica terecht kwam. Hij was manager bij een klein bedrijf dat audiovideo verzorgt bij evenementen, maar tijdens de pandemie vrijwel geen werk meer had. ‘Ik zag de bui al hangen toen het bedrijf stil kwam te staan. Maar ik liep al langer met het idee om iets anders gaan doen; zelf iets maken, engineeren. Het liefst in een gevestigde branche met toekomstperspectief. Via het UWV kwam ik bij de HvA en het traject Be an Engineer terecht. Na de gespreksronde met meerdere bedrijven, zagen Unica en ik het echt zitten met elkaar. Ik moest snel beslissen, want het studiejaar zou binnen een week beginnen. Op 1 oktober zou ik mijn baan verliezen, op 1 september kon ik aan de slag bij de deeltijdopleiding Engineering (w) en bij Unica. Ik ging in sneltreinvaart van zero naar hero.’ Rogier had al een bachelor of economics in media en entertainment management op zijn naam staan. Hij begon met frisse moed aan zijn tweede hbo-opleiding. ‘Als ik de studie zelf had moeten betalen of in de avonduren had moeten volgen, weet ik niet of ik dat gedaan had. De combinatie van een betaalde baan én een deeltijdopleiding, is echt uniek. Het is een buitenkans voor mij en de branche profiteert er uiteindelijk ook van.’

Eerst ontdekken hoe het werkt

Elke maandag zit Rogier in de schoolbanken, samen met doorstromers uit de branche, maar ook met andere zij-instromers. De één is fysiotherapeut, de ander goudsmid of bankmedewerker. ‘Wat we delen is een passie voor techniek”, zegt Rogier. De rest van de week werkt hij al volop mee in het bedrijf. ‘Wat me aanstond in het voorstel van Unica was dat ze me eerst een tijdje praktijkervaring op wilden laten doen op de werkvloer. Ik loop nu met mijn eigen gereedschapskoffer rond op een nieuwbouwproject voor de HvA, mijn eigen school! Daar realiseert Unica alle gebouwgebonden installaties: van sprinklers en elektra tot en met de warmtekrachtinstallatie. Ik krijg dus van alle disciplines iets mee. Straks ga ik dat soort installaties engineeren, dus is het goed om er eerst ook met een schroevendraaier aan te sleutelen. Je kan niet alles in de schoolbanken leren. Om straks achter je computer een ontwerp te kunnen maken, moet je eerst ontdekt hebben hoe het werkt.’ Momenteel leert hij bij de opleiding meer over Design & Development. “Echt producten bedenken en ontwikkelen; dat vind ik super interessant. We doen dat in Autodesk Inventor software.’

Enthousiasme spat er vanaf

Voor Rogier is de kennismaking met de technische branche één groot avontuur. ‘Als je een nieuw interessegebied mag leren ontdekken door er te werken én te leren, vermenigvuldigt dat je plezier. Dat heeft de omschakeling een stuk makkelijker gemaakt.’ Op de bouw krijgt hij begeleiding van de monteurs en op kantoor van zijn leidinggevenden. Langzaam krijgt hij het nieuwe vakgebied onder de knie. Begeleider Klein Meuleman heeft daar alle vertrouwen in. ‘Onder leiding van een lead engineer gaat Rogier straks de eerste kabelberekeningen maken, schema’s en plattegronden tekenen. Je ziet echt vooruitgang en dat is een bevestiging van onze keuze. Het betekent ook dat ze straks al volwaardig inzetbaar zijn  op projecten, dat gaat sneller dan je denkt. Vanuit ons opleidingsplan laten we de zij-instromers ook af en toe een presentatie geven over een bepaalde techniek. Dan zie je dat ze zich met veel passie inleven in een onderwerp waarvan ze een jaar eerder het bestaan nog niet wisten. Het enthousiasme spat er vanaf.’

Rien Klein Meuleman
Rogier Koops



Vijf tips van Koen Dingemans,

programmamanager Onderwijs, Scholing
& Arbeidsmarkt bij Techniek Nederland:

  1. Leer een zij-instromer niet één kunstje, gebaseerd op een tijdelijke marktvraag, maar maak samen een ontwikkelpad, zodat de nieuwe medewerker in de toekomst breed inzetbaar is.
  2. Wil je succesvol zijn in het binnen halen en binnen houden van zij-instromers, kijk dan ook eens naar je organisatie en werkgeverschap. Sluiten die aan op hun verwachtingen? Wat hebben zij-instromers van ons nodig?
  3. Kijk niet alleen naar de korte-termijnbehoefte, maar werk een visie uit over hoe je de nieuwe medewerkers succesvol kan laten landen in de organisatie, zodat ze gedreven en gemotiveerd blijven. Kijk naar wat zij meebrengen uit hun werkverleden, waar jij als bedrijf of team weer van kunt leren.
  4. In de regio staan we voor je klaar. Je regiomanager of relatiebeheerder kan samen met adviseurs van Wij Techniek, regionale (praktijk)opleiders en andere regionale ketenpartners maatwerkadvies en -trajecten voor je uitwerken en daar de juiste regelingen aan koppelen.
  5. Vanwege de lockdown en faillissementen zijn in coronatijd nieuwe krimpsectoren en krimpberoepen ontstaan en is er nieuwe dynamiek op de arbeidsmarkt op komst. Richt je werving specifiek op die groepen.