Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Ondernemersorganisaties: minimumuurloon faseren en werkgeverslasten verlagen

retail2 1600X900
primary

Meer dan twintig brancheorganisaties die tienduizenden werkgevers vertegenwoordigen, overhandigen vandaag in Den Haag een petitie aan leden van de Eerste Kamer. Ook Techniek Nederland steunt de oproep. ‘Voer een minimum uurloon niet in op basis van een 36-urige werkweek’, zo luidt de oproep. ‘Die stap op januari 2024 gaat te snel. Kies eerst voor 38 uur en verlaag tegelijk de werkgeverslasten. Het geld is er. Het zit in de pot die met sociale premies is gevuld en eind dit jaar 34 miljard euro bevat.’ De ondernemers pleiten daarnaast voor een integrale aanpak van alle uitdagingen die op hun bord belanden. In veel sectoren met een langere werkweek dan 36 uur (vaak vastgelegd in cao’s) betekent een nieuwe minimum-uurloonnorm opnieuw een forse loonkostenstijging die kan oplopen tot 11% in 2024.

Kwart hoger minimumloon

Het minimumloon is in januari 2024 -teruggerekend vanaf 1 januari 2022- met een kwart gestegen als het voorstel zoals het er nu ligt groen licht krijgt van de Eerste Kamer. Werkgevers moeten alle loonkosten opbrengen, maar door de omstandigheden van afgelopen jaren ontbreekt het ondernemers daarvoor aan buffers. Nederland verdient aantrekkelijke winkelgebieden waar mensen graag komen, maar alsmaar stijgende lasten voeren de druk op ondernemers in de detailhandel, ambachten en op markten steeds meer op en dat gaat gevolgen hebben.

 

Invoering faseren

De invoering van de nieuwe urennorm voor het minimumloon faseren, is beter op te vangen in de bedrijfsvoering, stellen de werkgevers. Ook omdat onduidelijk blijft hoe het kabinet de alsmaar stijgende werkgeverslasten wil verlagen. De brancheorganisaties wijzen erop dat een minimumloonstijging doorwerkt in het volledige loongebouw want voor het goed functioneren ervan is het belangrijk differentiatie in functies en ervaringsjaren te behouden. Een loonstijging aan de onderkant duwt daarmee alle lonen omhoog.

 

Kosten doorberekenen

Ondernemers in onder andere de detailhandel, ambachten en ambulante handel hebben begrip voor de versnelde stijging van het minimumloon afgelopen januari. Koopkrachtbehoud voor werknemers is belangrijk. Alle kosten die ondernemingen maken, worden uiteindelijk wel direct of indirect doorberekend aan consumenten en eindgebruikers. Dat kan leiden tot aanhoudende inflatie, terwijl die juist gedempt moet worden.

 

Iedere kostenstijging een dreun

Als de Eerste Kamer akkoord gaat met dit wetsvoorstel heeft dat impact op het investeringsvermogen en daarmee de continuïteit van ondernemingen in heel Nederland. De brancheorganisaties die de handen ineenslaan, wijzen de Eerste Kamer ook op het onafhankelijke onderzoek van Panteia. Dat toont ondubbelzinnig aan dat bij gelijkblijvende omzet een groot deel van de ondernemers in 2023 in de problemen komt. In die situatie is iedere extra kostenstijging een nieuwe dreun. 

 

Ondertekenaars petitie

De volgende brancheorganisaties ondertekenen de petitie die vandaag aan Eerste Kamerleden wordt aangeboden: ANKO (kappersorganisatie), AVN (Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland), Cumela (grondverzetbedrijven), CVAH (Centrale Vereniging Ambulante Handel), Dibevo (dierenspeciaalzaken, Hiswa-Recron, INretail, KNDB (Kon. Ned. Drogisten Bond, KNS (Koninklijke Nederlandse Slagers), NBOV (brood- en banketbakkers), Nederlandse veiligheidsbranche, NSO Retail (tabak en gemak), NVER  (o.a. muziekwinkels), Poeliersbond, RND (Raad Nederlandse Detailhandel), Techniek Nederland, Tuinbranche Nederland, Vakcentrum, VBW (Vereniging Bloemist Winkeliers), VGL (levensmiddelen), VNV (Visspecialisten).