Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Leveringsproblemen en prijsstijgingen verminderen optimisme in de bouwketen

PV-installateur1600
primary

Ondernemers in de bouwketen zijn minder optimistisch dan een half jaar geleden. Orderportefeuilles lopen terug bij architecten-, en ingenieursbureaus en bouw- en installatiebedrijven. Prijsstijgingen en leveringsproblemen liggen hier onder meer aan ten grondslag. Dit blijkt uit de Monitor Bouwketen najaar 2022. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft de Monitor Bouwketen uitgevoerd in opdracht van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, Bouwend Nederland, Koninklijke NLingenieurs en Techniek Nederland.

Prijsstijgingen en leveringsprobleem leiden tot kopzorgen

In alle schakels ervaren bedrijven in de bouwketen problemen vanwege prijsstijgingen en leveringsproblemen. Brandstof- en energiekosten zorgen voor extra kostenstijgingen. Algemeen gebruikte en specialistische bouwmaterialen zijn net als (componenten van) installaties schaars, waardoor problemen in de ontwerpfase, projectvoorbereiding en -uitvoering ontstaan. De leveringsproblemen en kostenstijgingen leiden onder meer tot aanpassen van het materiaalgebruik, uitstellen van projecten en toevoegen van aanvullende voorwaarden aan offertes en contracten.

Werkgelegenheid

Ondernemers in de hele keten van de bouw zijn minder positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid dan een half jaar geleden. In het voorjaar verwachtte nog 41% van de ondernemers mensen aan te nemen, nu is dit nog ongeveer 35%. De installatiebranche is een uitzondering. Daar verwacht nog altijd driekwart van de ondernemers meer mensen aan te nemen.

Conjunctuur per schakel in de bouwketen

Architectenbureaus

Architectenbureaus melden een gemiddelde werkvoorraad van 4,7 maanden, een daling van 1,2 maanden ten opzichte van de voorjaarsmeting. Per saldo verwacht één van de vijf ondernemers een daling van de omzet, één op de vijftig ondernemers denkt het personeelsbestand te verkleinen.

Ingenieursbureaus

De werkvoorraad van de ingenieursbureaus bedraagt 6,5 maanden, een daling van 0,3 maand ten opzichte van de voorjaarsmeting. Bijna de helft van de ondernemers verwacht een positieve omzetontwikkeling, terwijl 11% van de bureaus de komende maanden een lagere omzet verwacht. Per saldo verwacht 22% van de ingenieursbureaus meer personeel aan te nemen. Dit is een halvering ten opzichte van de voorjaarsmeting.

Bouwbedrijven

De gemiddelde werkvoorraad van bouwbedrijven is ten opzichte van de voorjaarsmeting met 0,1 maand gedaald tot 10,4 maanden. 17% van de bouwbedrijven verwacht een omzetafname in Q4, 25% verwacht een omzettoename in diezelfde periode.

Installatiebedrijven

De orderportefeuille van installatiebedrijven is met 2 maanden het hardst gedaald en komt uit op 10,5 maanden. Desondanks verwacht per saldo 45% van de installatiebedrijven een hogere omzet in het vierde kwartaal. De verwachting over het personeelsbestand is stabiel; net als in de voorjaarsmeting verwacht 70% van de installatiebedrijven meer personeel aan te nemen.

Download de monitor Bouwketen najaar 2022