Wetswijzigingen per 1 januari 2022 rondom energietransitie
primary
Woningbouw,
Bedrijven,
Energietransitie in de regio ,
Energiewetgeving,
Duurzame trends en ontwikkelingen ,
Energielabels OUD,
Energiebeleid en regelingen OUD
Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Verder moeten verkopers en verhuurders bij hun woning of gebouw het energielabel ook tonen in verkoopadvertenties. Tevens verhoogt Het kabinet vanaf 1 januari 2022 de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen. Het wordt daarmee aantrekkelijker voor organisaties om te investeren in duurzaamheid.
Vanaf 1 januari 2022 meer subsidie voor isolatie en warmtepomp
Vanaf januari krijg je, bij twee verduurzamingsmaatregelen, 30% van de kosten vergoed. Dat was eerst 20%. De subsidie kun je besteden aan twee isolatiemaatregelen (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) of een combi van isolatie met een (hybride) warmtepomp. De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.
De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Verenigingen van Eigenaren kunnen voor isolatiemaatregelen terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).
ISDE subsidie (hybride) zonnewarmte systemen verhoogd naar 30%
De subsidie voor (hybride) zonnewarmte systemen in de ISDE is per 1 januari 2022 verhoogd van 20 naar 30%. Daarnaast krijgen zonnewarmtesystemen die ook ruimteverwarming produceren een extra subsidiebijdrage.
Voor zonneboilers die zijn geïnstalleerd voor 1 januari 2022 blijven de subsidiebedragen gelden die ook al in 2021 gehanteerd werden. Ten aanzien van zonneboilers die zijn geïnstalleerd vanaf 1 januari 2022 is de wijziging van de subsidie alleen van toepassing voor aanvragen die zijn ingediend na de inwerkingtreding van deze wijziging (datum inwerkingtreding is 26 januari 2022). Kijk voor meer informatie op de website van ISDE: Wijzigingen 2022 | RVO.nl | Rijksdienst
Energielabel noemen bij verkoop en verhuur woning
Per 1 januari 2022 moeten verkopers en verhuurders bij de verkoop of verhuur van hun woning of gebouw het energielabel ook tonen in verkoopadvertenties (bijvoorbeeld via Funda of de makelaar). De tijdelijke opschorting van de handhaving op deze zogeheten advertentieplicht komt daarmee te vervallen.
Meer informatie: Energielabel woningen
De milieu investeringsaftrek (MIA) wordt verhoogd
Het kabinet verhoogt vanaf 1 januari 2022 de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen. Het wordt daarmee aantrekkelijker voor organisaties om te investeren in duurzaamheid. De milieu investeringsaftrek (MIA) wordt per 2022 verhoogd naar drie aftrekpercentages, afhankelijk van het bedrijfsmiddel: 27%, 36% en 45%. Deze percentages waren in 2021 13,5%, 27% en 36%.
De nieuwe MIA-percentages gelden voor investeringen in innovatieve bedrijfsmiddelen die staan op de Milieulijst 2022. Onder het hoogste aftrekpercentage (45%) vallen kwalificerende groene investeringen.
Meer informatie: Meer belastingvoordeel voor milieuvriendelijke investeringen in 2022