Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Ventilatie, aerosolen en corona: wat kunt u klanten adviseren?

corona-en-ventilatie-1600
primary

De rol van ventilatiesystemen bij het voorkomen van coronabesmettingen blijft vragen oproepen. De kans is groot dat ook uw klanten het onderwerp ter sprake brengen. Volgens het RIVM is het mogelijk dat het coronavirus in een slecht geventileerde ruimte urenlang aanwezig blijft in fijne vochtdruppels die in de lucht blijven hangen. Het RIVM ziet nog geen bewijs dat deze aerosolen het virus ook kunnen overdragen. Wat kunt u uw klanten op dit moment adviseren over corona en ventilatie?

Richtlijnen van het RIVM zijn ongewijzigd

Techniek Nederland volgt de richtlijnen van het RIVM. Die zijn nog altijd ongewijzigd:

Wanneer u de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies volgt, voldoet u dus aan de officiële overheidsrichtlijnen.

Controleer het ventilatiesysteem vóór de herfst

Bij kouder weer wordt het onaangenaam om ramen of deuren open te zetten. Een goed ventilatiesysteem is dan noodzakelijk om voldoende verse lucht aan te voeren. 

Techniek Nederland adviseert gebouweigenaren daarom in ieder geval vóór de herfst het ventilatiesysteem te laten controleren en zo nodig te laten aanpassen. 

Bouwbesluit is minimumeis

Het Bouwbesluit stelt minimumeisen aan de ventilatie in een gebouw. Het is dus zeker in oudere gebouwen raadzaam om te controleren of het ventilatiesysteem in een gebouw aan die minimumeisen voldoet. In de loop van de tijd kunnen de omstandigheden veranderen. Het gebouw kan een andere functie krijgen of een andere bezettingsgraad. Ook een verbouwing kan voor een nieuwe situatie zorgen.

Aanvullende maatregelen zijn mogelijk, maar niet verplicht

Het is uiteraard mogelijk om bovenop de eisen van het Bouwbesluit aanvullende maatregelen te nemen. Daarmee kan de eigenaar van een gebouw een hoger ‘ventilatievoud’ tot stand brengen. Het ventilatievoud geeft aan hoeveel keren per uur de lucht in een ruimte wordt ververst.

Relevante aanvullende maatregelen: 

  • Verhoog het ‘ventilatievoud’.
  • Minimaliseer recirculatie van de lucht.
  • Bekijk of toepassing van filters en andere luchtreinigende apparaten zinvol is.

Deze maatregelen zijn niet verplicht. Ze kunnen wél bijdragen aan een prettig en gezond binnenmilieu.

Aerogene verspreiding SARS-CoV-2 en ventilatiesystemen (onderbouwing) (RIVM)

Ventilatie en COVID-19 (RIVM)