Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Tegenlicht: technici gaan de dienst uitmaken

UV05860-1600x900-cv-onderhoud
primary

“We staan aan de vooravond van de grootste verbouwing van Nederland”. In Nederland gaan technici de komende decennia de dienst uitmaken. Alleen de beloofde energietransitie loopt nu al immense vertraging op omdat de technische mensen missen om het uit te voeren.

Installatiebedrijven stevenen de komende jaren af op een tekort van 20.000 tot 30.000 mensen. De meest zorgelijke voorspelling van de SER gaat zelfs uit van een tekort van tussen de 40.000 en 60.000 technici. En het gaat daarbij echt niet alleen om loodgieters, mensen die kunnen lassen of personeel dat dagelijks voor honderden kilo's aan buizen in de grond  plaatst. Nee, ook in de techniek gaat het steeds vaker om de ‘digitale infrastructuur’.

Het besef dat Nederland zonder goed opgeleid technisch personeel de ambitieuze (klimaat)doelstellingen ‘never nooit’ gaat halen groeit namelijk met de dag. 
Zoals Doekle Terpstra het zegt: “We hebben het pure vakmanschap de laatste twintig jaar laten verslonzen in de beeldvorming. Terwijl deze mensen de makers van morgen zijn. Zíj zijn bepalend voor het antwoord op de vraagstukken rondom bijvoorbeeld de energietransitie.’’

De jongere generatie lijkt ook niet alleen een goede boterham te willen verdienen, maar ook maatschappelijk een grotere bijdrage te willen leveren; zij willen werken in een sector die het verschil gaat maken, zoals de installatietechniek en de maakindustrie.’

In de uitzending van het onderzoeksprogramma Tegenlicht van de VPRO gaat Doekle Terpstra zondagavond uitgebreid in op het onderwerp. Zijn hoop: dat de positieve verhalen die in de uitzending naar voren komen de ogen openen van beleidsmakers en dat ook ouders hun kinderen adviseren serieus te overwegen een carrière in de technische sector te ambiëren.

Fotograaf Pim Hawinkels