Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Techniek Nederland in de Tweede Kamer: geef arbeidsmigranten meer mogelijkheden in de techniek

Judith van Heeswijk in Tweede Kamer
primary

Als het aan Techniek Nederland ligt, krijgen arbeidsmigranten met een technische (voor)opleiding sneller toegang tot de Europese en de Nederlandse arbeidsmarkt. Judith van Heeswijk pleitte daar op maandag 16 mei in de Tweede Kamer voor. Onze programmamanager Onderwijs en Arbeidsmarkt nam deel aan een rondetafelgesprek over arbeidsmigratie. Van Heeswijk vertelde de aanwezige Kamerleden dat arbeidsmigratie helpt om het tekort aan technische vakmensen terug te dringen.

Krappe arbeidsmarkt

Arbeidsmigratie staat hoog op de politieke agenda. Dat komt onder meer door de enorme krapte op de arbeidsmarkt. De plannen van de Europese Commissie moeten het eenvoudiger maken voor vakmensen van buiten de Europese Unie om hier te komen werken. 

Technieksector kan maatwerk bieden

Volgens Van Heeswijk heeft de technieksector een uitstekende infrastrructuur om arbeidsmigranten te laten instromen in de techniek. De regionale opleidingsbedrijven spelen daar een belangrijke rol in. ‘We hebben al honderden statushouders aan een baan in de techniek kunnen helpen. We bieden in samenwerking met onze leden maatwerk. Zo vinden arbeidsmigranten snel hun plek in de techniek.’

Vakkrachtenregeling

De Kennismigrantenregeling is bedoeld om theoretisch opgeleide werknemers eenvoudig toegang te geven tot de EU. Van Heeswijk zou de huidige regeling graag aanpassen om het potentieel van arbeidsmigranten beter te benutten. ‘De technieksector zit te springen om technische vakmensen op mbo-niveau. Techniek Nederland pleit daarom voor een Vakkrachtenregeling zoals Duitsland die al kent. Met zo’n regeling wordt het een stuk eenvoudiger om mensen met een technische vooropleiding toe te laten.’ Ook een vermindering van de bureaucratische rompslomp kan het voor werkgevers aantrekkelijker maken om arbeidsmigranten aan te nemen.

Taal en cultuur

Kennis van onze taal en cultuur zijn onmisbaar om aan de slag te kunnen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Van Heeswijk: ‘Dat geldt zeker in de techniek. Je moet in staat zijn om goed te communiceren met collega’s en klanten, onder meer in verband met de arbo-veiligheid.’

Bekijk de bijdrage van programmanager Judith van Heeswijk in de Tweede Kamer

Download: Position paper Arbeidsmigratie van Techniek Nederland

Luister naar het interview bij BNR Nieuwsradio met voorzitter Doekle Terpstra en COO Marleen Prins van Equans