Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Revisie van AGPO Optifor toestellen

UV02689-1600
primary

Door wijzigingen in Europese regelgeving wordt de AGPO Optifor, een productcombinatie van cv-ketel met een balansventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW), als één product gezien. Er mogen geen nieuwe verklaringen meer worden afgegeven voor andere merken cv-ketels, anders dan die van de fabrikant van de Optifor. Hierdoor zijn de overige cv-ketelfabrikanten gestopt met de levering en ondersteuning van nieuwe productcombinaties met de Optifor.

De AGPO Optifor is een productcombinatie van cv-ketel met een balansventilatie toestel met warmteterugwinning (WTW). De Optifor wordt sinds 2002 door AGPO (nu Ferroli) geleverd. Onder de Europese Richtlijn Gastoestellen (2009/142/EG) mochten alle cv-ketel fabrikanten hun cv-ketels door KIWA laten certificeren voor combinatie met de WTW-unit van de AGPO Optifor. Deze Europese richtlijn is inmiddels vervangen door de Europese Verordening Gasverbrandingstoestellen ((EU) 2016/426). Door deze wijziging worden als één geheel geleverde en gecertificeerde productcombinaties van cv-ketel en WTW-unit, zoals de Optifor, als één product gezien. Er mogen geen nieuwe verklaringen meer worden afgegeven voor andere merken cv-ketels, anders dan die van de fabrikant van de Optifor. Hierdoor zijn de overige cv-ketelfabrikanten gestopt met de levering en ondersteuning van nieuwe productcombinaties met de Optifor.

Bestaande situaties

Cv-ketels waarvoor onder de oude Europese Richtlijn Gastoestellen goedkeuring was verleend voor combinatie met de Optifor, mogen nog worden gebruikt. De cv-ketelfabrikanten staan hiervoor nog steeds in voor de goede werking, mits aan de onderhoudsvoorschriften wordt voldaan. Daarbij moet de correcte samenwerking tussen cv-ketel en WTW-unit, inclusief het gezamenlijk rookgasafvoerdeel, gecontroleerd worden.

Cv-ketelvervanging

Hierbij zal een overweging moeten worden gemaakt om een bij de Optifor behorende Ferroli cv-ketel toe te passen. Bij toepassing van een ander merk cv-ketel moeten de aansluitingen voor rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer tussen cv-ketel en de Optifor worden ontkoppeld volgens advies van de cv-ketelfabrikant.

Revisie Optifor

Door veranderde regelgeving voor rookgasafvoeren (vervanging na 15 jaar), moet bij vervanging van de cv-ketel ook het afvoersysteem vervangen of gereviseerd worden. Dit geldt ook voor de WTW-unit omdat die deel uitmaakt van het rookgasafvoersysteem. Ferroli kent hiervoor een speciaal revisietraject en kan gereviseerde Optifor WTW toestellen leveren.

Bezoek voor meer informatie de website van Ferroli en informeer bij de voor u bekende cv-ketelfabrikanten.