Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Reactie van Techniek Nederland op ‘sociaal akkoord’ en SER-advies

Installatie
primary

De organisaties van werkgevers en werknemers zijn het eens geworden over een ‘sociaal akkoord’. Het akkoord gaat met name over hervormingen op de arbeidsmarkt. De werkgevers en werknemers hebben het akkoord laten opnemen in een ontwerpadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarmee vragen ze aandacht voor het onderwerp tijdens de formatie. Volgens de SER gaat het om een uitgekiende mix van maatregelen, waarmee het nieuwe kabinet moet gaan investeren in echte brede welvaart voor alle Nederlanders.

Het belang van de polder

Het ontwerp-advies van de SER richt zich op de middellange termijn. De inhoud is tot stand gekomen in samenspraak met vakbonden, werkgeversorganisaties en onafhankelijke deskundigen (de kroonleden). De SER geeft een aantal concrete adviezen over het investeringsbeleid, het budgettair beleid en het arbeidsmarktbeleid. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, rekent erop dat het ontwerpadvies een belangrijke rol gaat spelen bij de formatie voor een nieuw kabinet: ‘De centrale werkgeversorganisaties en de vakbeweging geven samen een evenwichtig advies dat ons land nieuw perspectief geeft. Het poldermodel ligt wel eens onder vuur en in sommige opzichten is dat terecht. Maar dit laat zien dat de polder nog altijd belangrijk is voor een stabiele toekomst van ons land. Ik verwacht dat Mariëtte Hamer en de formerende partijen er hun voordeel mee gaan doen.’

Deltaplan voor technische vakmensen

Terpstra vindt het belangrijk dat het ontwerpadvies van de SER stevig inzet op investeringen, onder meer in de energietransitie: ‘Zo komen wij sterker en groener uit de crisis.’ Terpstra benadrukt wel dat dat alleen lukt als er ook een oplossing komt voor het tekort aan technische vakmensen. ‘Dat is een probleem dat vraagt om onmiddellijke actie. Zonder voldoende technische vakmensen loopt de energietransitie vast. We hebben behoefte aan een Deltaplan voor instroom in de techniek.’

Perspectief voor zij-instromers

Het SER-advies bevat plannen om mensen van werk naar werk te helpen. Terpstra: ‘De technieksector verwelkomt zij-instromers met open armen. We kunnen duizenden mensen uit krimpsectoren perspectief bieden in de duurzame economie.’ Volgens hem heeft de technieksector geen behoefte om het wiel opnieuw uit te vinden. ‘Maak gebruik van de bestaande infrastructuur die Techniek Nederland samen met het opleidingsfonds heeft opgezet.’

Sociale koers

Terpstra prijst de vernieuwende agenda die zichtbaar wordt in het ontwerpadvies van de SER. Hoewel in de technieksector vaste contracten de norm zijn, vindt hij het toch belangrijk dat werknemers met een flexibele arbeidsrelatie (zoals uitzendkrachten) met deze plannen meer zekerheid van werk en inkomen krijgen. ‘Werkgeversorganisaties laten zien dat ze kiezen voor een sociale koers.’

Hoofdpunten van het advies

Enkele hoofdpunten van het SER-advies:

  • Realiseer een adequate infrastructuur van werk naar werk voor mensen die van baan moeten veranderen. Mensen die werkzaam zijn in sectoren die krimpen, krijgen zo uitzicht op een nieuwe baan in sectoren waar veel vraag naar vakmensen is.
  • Organiseer werk op basis van duurzame arbeidsrelaties. De SER werkt in het advies concreet uit hoe andere contractvormen (uitzendarbeid, oproepcontracten, tijdelijke contracten, ZZP) beter moeten worden gereguleerd. Dat moet zorgen voor meer werk- en inkomenszekerheid en een gelijk speelveld voor ondernemers zonder oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden.
  • Investeer extra in bijvoorbeeld innovatie en de energietransitie. Dat zorgt ook voor een sterke publieke sector, die in staat is zijn taken goed uit te voeren.
  • Verhoog het investeringsniveau in ons land substantieel, zowel publiek als privaat. De opgave is daarbij om dat hogere niveau van investeringen op peil te houden en minder afhankelijk te maken van de stand van de begroting of de conjunctuur. Nu we een herstelfase tegemoet gaan, zijn lastenverzwaringen en bezuinigingen onverstandig.
  • Andere aanbevelingen gaan onder meer over het bevorderen van de doorgroei van ondernemingen, het terugdringen van administratieve lasten en het aanpakken van het woningtekort.

Download: SER-ontwerpadvies voor de middellange termijn (pdf)