Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Nieuwe rekenregels dimensionering leidingwaterinstallaties

primary

Het ontwerp van drinkwaterinstallaties moet goed aansluiten bij het verwachte waterverbruik in bijvoorbeeld kantoren, hotels of zorginstellingen. Zo kan het materiaalgebruik efficiënter en in soms ook het energiegebruik lager. Maar een op het verbruik afgestemde installatie is vooral van belang voor een betere waterkwaliteit. Rekenregels helpen de installateur bij het ontwerp om een nauwkeurige inschatting te maken van het waterverbruik. Wat gebeurde er allemaal? En hoeveel tijd gaat er nou over heen?

beeld 3

Wereldwijd uniek systeem SIMDEUM nu nog gedetailleerder

Nederland is het enige land ter wereld dat een systeem kent om toekomstig waterverbruik te kunnen voorspellen, evenals de effecten van wijzigingen in gebruik. Dat doen we op basis van het stochastisch model SIMDEUM. Daarmee kunnen we installaties nauwkeuriger dimensioneren. Dit leidt tot een betere drinkwaterkwaliteit en efficiënter materiaal- en energiegebruik.

SIMDEUM is een dynamische tool waar veel partijen in de sector – waaronder Techniek Nederland – al vijftien jaar aan en mee werken. Een programma waarin nieuwe inzichten en meetgegevens steeds weer leiden tot aanpassingen in de rekenregels die de installateur en softwareleveranciers hanteren. De afgelopen drie jaar heeft een expertgroep hard gewerkt aan aanvullende rekenregels voor specifieke gebouwen. Dit was nodig omdat installateurs door gewijzigde aanbestedingsvoorwaarden, meer variatie in watertoestellen en hogere eisen aan efficiëntie van de installaties, gedetailleerder te werk moeten gaan. In de Expertgroep waren – naast vertegenwoordigers van KWR, TVVL en de softwareleveranciers – ook drie leden van Techniek Nederland en Eric van der Blom betrokken. Ze droegen bij aan de nieuwe rekenmethode voor studentenhuizen, die nu in feite als éénpersoonsappartementen gezien worden. Ze brachten de noodzaak naar voren en leverden de input om het verbruik in hotels niet op vleugel- of gebouwniveau maar op kamerniveau te kunnen bepalen. Ze leverden Informatie en inhoudelijke input, controleerden rapportages en pasten het Excel-bestand toe, voerden overleg met de softwareleveranciers en vertelden over de aanpassingen in vakbladen en tijdens het nationale congres sanitaire technieken van TVVL.

Download hier de 'Rekenregels voor het waterverbruik in Utiliteitsbouw'  (Excelbestand, alleen voor leden van Techniek Nederland). U zult de regels op korte termijn ook terugzien in de herziene versie van ISSO 55 en in de calculatiesoftware van Vabi, Bink en Stabiplan.