Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Nieuw in het protocol ‘Samen veilig doorwerken’: gebruik (soms) een mondkapje!

Mondkapje
primary

Het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor de sectoren Bouw en Techniek is op 28 oktober 2020 aangepast. Het protocol is en blijft hét handvat om veilig te kunnen doorwerken in coronatijd. De aanpassingen gaan met name over het gebruik van mondkapjes en over de quarantaineregels. Het protocol wordt onder andere ondersteund door Techniek Nederland, Bouwend Nederland, FNV, CNV, Aedes en Onderhoud NL.

Maatregelen

Om veilig te kunnen doorwerken is het van belang het protocol te volgen. Houd je áltijd de aan basisregels:

  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was je handen regelmatig.
  • Nies en hoest in je elleboog.

Nieuw: gebruik een mondkapje bij contactmomenten

Houd je je aan de bovenstaande regels, dan is een mondkapje of een face shield niet nodig. Het dragen van een mondkapje kan ervoor zorgen dat de basisregels minder goed worden nageleefd. Daarom raden we het algemeen gebruik van een mondkapje nog steeds af.

Een mondkapje of face shield is wél verplicht bij:

  • Bedrijfsmatig vervoer met meer dan twee personen.
  • Verplaatsingen in publieke binnenruimten.
  • Werkzaamheden in publieke binnenruimten waarbij het werkgebied niet afgezet kan worden.

Uiteraard gelden in de bovengenoemde situaties óók nog steeds de basisregels.  

Werken bij mensen thuis

Werk je bij particulieren thuis, dan gebruik je een mondkapje of face shield tijdens het eerste persoonlijke contact met de klant, beheerder of bewoner. Tijdens dat eerste gesprek maak je afspraken met de klant om veilig te kunnen werken. Die afspraken kunnen onder meer gaan over momenten en situaties waarin het veilig is om zónder mondkapje of face shield te werken. Soms zullen bewoners erop aandringen dat je een mondkapje of face shield draagt. Je kunt aan zo’n verzoek voldoen, maar jij, je medewerkers én de bewoners moeten zich óók houden aan de basisregels uit het protocol.

Wij doen er alles aan om door te werken

Het advies om mondkapjes te gebruiken bij contactmomenten is een duidelijk signaal van de sector aan vakmensen, bedrijven en hun klanten. Wij zullen er alles aan doen om veilig te kunnen doorgaan met bouwen en installeren.

Houd 1,5 meter afstand

De anderhalve-meterregel is en blijft de belangrijkste en meest effectieve regel om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Houd bij het werk dus altijd 1,5 meter afstand en plan het werk op tijdstippen dat er zo min mogelijk mensen aanwezig zijn. Als je te maken hebt met bewoners die geen afstand houden (bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking), ga dan in overleg met de opdrachtgever. Plan de werkzaamheden op rustige momenten, bijvoorbeeld als mensen bij de dagbesteding zijn, of juist als mensen in de woonvoorziening zijn of tijdens maaltijden. De opdrachtgever is er verantwoordelijk voor om veilig werken mogelijk te maken.

Wanneer draag je géén mondkapje?

In twee gevallen wordt nooit een mondkapje of face shield gedragen:

  • Als je al adembescherming draagt (FFP2, halfgelaat, volgelaat).
  • Als het dragen van een mondkapje gevaarlijk is. Bijvoorbeeld als je werkt met draaiende delen of bij elektra. Schat die risico’s vooraf in en gebruik geen mondkapje als dit een risico vormt.

Mocht dit problemen geven met handhavers, opdrachtgevers of beheerders van ruimten, verwijs dan naar het protocol en laat hen zo nodig contact opnemen met de Helpdesk Corona Bouw & Techniek.

Download hier de nieuwste versie van het protocol.

Meer informatie

Ter ondersteuning van het protocol zijn er diverse, handige documenten ontwikkeld. Hierin vind je meer informatie per situatie en maatregel.

Neem voor inhoudelijke vragen of meer informatie contact op met de Helpdesk Corona Bouw & Techniek.