Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Hybride warmtepomp is in 2030 bijna altijd goedkoper dan hr-ketel

Hybride-warmtepomp-1600x900
primary

De hybride warmtepomp is geschikt als tussenstap op weg naar volledig aardgasvrije woningen en wijken. Voor woningen die lastig te verduurzamen zijn, kan de hybride warmtepomp ook de best haalbare definitieve oplossing zijn. Deze conclusies staan in een studie van onderzoeksbureau Ecorys. Het bureau voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens Ecorys is de hybride warmtepomp in 2030 in bijna alle gevallen goedkoper dan een hr-ketel op aardgas.

Aanvulling op aardgasvrij

De hybride warmtepomp is een waardevolle aanvulling op het aardgasvrij maken van wijken met behulp van bijvoorbeeld warmtenetten. Dat laat de studie van Ecorys volgens minister Van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat zien. De onderzoekers denken dat hybride warmtepompen een kosteneffectieve techniek zijn, vooral in buurten die niet op korte termijn aardgasvrij worden gemaakt.

Goedkoper dan hr-ketel

Ecorys komt tot de conclusie dat de hybride warmtepomp in de toekomst voor de gebruiker vrijwel altijd goedkoper zal zijn dan een hr-ketel. Ecorys houdt daarbij rekening met een investeringssubsidie en een verschuiving van de energiebelasting van elektriciteit naar aardgas. De hybride warmtepomp wordt zo een aantrekkelijk alternatief voor all-electric-oplossingen. Vooral voor oudere vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap-woningen zijn all-electric-oplossingen relatief duur.

Geen lock-in effect

Critici wijzen erop dat de plaatsing van een hybride warmtepomp een belemmering kan zijn om op een later moment over te schakelen op een andere warmtevoorziening. Ecorys verwacht niet dat dit ‘lock-in effect’ zal optreden.

Coalitie HR-Hybride

Afgelopen maand wees de coalitie HR-Hybride erop dat hybride warmtepompen onmisbaar zijn om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. De coalitie bestaat uit Techniek Nederland, Natuur en Milieu en Netbeheer Nederland. HR-Hybride pleit voor de plaatsing van minimaal 1 miljoen hybride warmtepompen tot 2030. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) steunt de coalitie. Ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken sprak haar steun uit voor de plannen.