Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Hogere prijzen, langere levertijden: let op uw rendement!

containers wachten op de kade voor shipping
primary

De meest recente ‘quick scan’ van Techniek Nederland laat een verontrustend beeld zien. Bijna alle installateurs hebben te maken met prijsstijgingen en langere levertijden. Bovendien verwachten de meeste ondernemers dat het eind van die ontwikkeling nog niet in zicht is. Wat kunt u doen om de negatieve effecten op uw rendement te beperken?

De ‘quick scan’ laat zien dat driekwart van de installateurs denkt dat de ontwikkelingen nadelig zullen zijn voor de winstgevendheid. Alle reden om onze adviezen rond prijsstijgingen en leveringsvertraging nog eens onder uw aandacht te brengen.

Een tekort aan grondstoffen kan leiden tot leveringsproblemen. Hoe voorkom ik dat mijn opdrachtgever mij aansprakelijk stelt voor vertragingsschade?

Stel uw opdrachtgevers op de hoogte wanneer er leveringsproblemen zijn met bepaalde grondstoffen. Zodra u ziet dat de afgesproken opleverdata door overmacht mogelijk niet haalbaar zijn, waarschuwt u direct schriftelijk uw opdrachtgever.

Uw opdrachtgever mag verwachten dat u er alles aan doet om de materialen wél en zo tijdig mogelijk te kunnen leveren. Soms gaat het om specifieke merken die niet beschikbaar zijn. In dat geval kunt u alternatieve merken aanbieden die wél beschikbaar zijn.

Gaat u een nieuwe offerte maken en zijn daarbij grondstoffen en/of producten betrokken waarbij u leveringsproblemen verwacht? Neem dan de volgende bepaling op:  

Door overmacht kan het nodig zijn om deze aanbieding en de daarin afgesproken termijnen aan te passen. [naam bedrijf] is niet aansprakelijk voor het daardoor overschrijden van overeengekomen termijnen en opleverdata. Als overmacht wordt in ieder geval gezien het niet tijdig beschikbaar zijn van de benodigde grondstoffen. Opdrachtnemer zal u daar steeds zo tijdig mogelijk schriftelijk over informeren.

Bij mijn inkoop word ik geconfronteerd met prijsstijgingen. Kan ik die doorberekenen aan mijn opdrachtgever?

  • Informeer uw opdrachtgever zo snel mogelijk schriftelijk over de prijsverhogingen en over de consequenties daarvan voor het project.
  • Heeft de opdrachtgever de opdracht al aan u verleend? Dan hangt doorberekenen van prijsstijgingen af van wat daarover is afgesproken in de overeenkomst.
  • Is er geen specifieke bepaling over het doorberekenen van prijsstijgingen opgenomen in de overeenkomst? Dan kunt u een prijsstijging alleen doorberekenen als u duidelijk kunt maken dat u die bij het opmaken van de offerte niet had kunnen voorzien.
  • Is de prijsstijging van materialen klein in verhouding tot de totale opdrachtsom? Dan kunt u prijsstijgingen in de meeste gevallen niet doorberekenen.
  • Moet u de aanbieding nog doen? Neem dan een bepaling op waarin staat dat de offerte is gebaseerd op een bepaalde inkoopprijs voor een specifiek materiaal. Vermeld dan ook dat u eventuele prijsstijgingen zult doorberekenen. Verder kunt u afspreken dat u prijsstijgingen met meer dan bijvoorbeeld 5% zult doorberekenen. In dat geval moet u de prijsstijgingen kunnen aantonen; dat kan onder meer met een inkooplijst.

Heeft u specifieke vragen over de effecten van stijgende grondstofprijzen en haperende leveringen op uw contracten?

Bel dan met Techniek Nederland Advies: (088) 543 27 77. Wij helpen u graag.

Lees ook het bericht ‘Installateurs zien prijzen stijgen en leveringen haperen’