Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Het verzekeren van grote zonnedaken moet makkelijker worden

Zonnedak
primary

Het moet makkelijker worden om grote zonnedaken te verzekeren. Techniek Nederland zet daarom vaart achter de gesprekken met de overheid en de verzekeringsbranche. Installatiebedrijven signaleren steeds vaker dat verzekeraars de premies voor grote zonnedaken fors verhogen of zelfs géén verzekering willen afsluiten. Voorzitter Doekle Terpstra: ‘Installaties voor zonne-energie zijn onmisbaar om de klimaatdoelstellingen te halen. Problemen met de verzekering remmen de groei van zonne-energie nu af. Daar moeten we samen met de verzekeraars en de overheid iets aan doen.’

Risico is beperkt

In Heerenveen moest Thialf eerder deze maand de 5.000 zonnepanelen op het dak uitschakelen. Gebeurde dat niet, dan kon het ijsstadion geen nieuwe brandverzekering afsluiten. Toch lijken zonnepanelen niet voor een groter brandrisico te zorgen. In ons land zijn zo’n 800.000 daken met zonnepanelen en in 2018 waren er slechts 24 brandincidenten. Terpstra: ‘Het verzekeringsrisico is klein. Verzekeraars moeten daarom reële premies en voorwaarden hanteren voor daken met zonnepanelen. Dat geldt voor bedrijfsdaken én voor daken van woningen.’

Ook Tweede Kamer wil zonnepanelen verzekerbaar houden

Ook in politiek Den Haag is behoefte aan een snelle oplossing. Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) heeft een motie ingediend over het verzekeren van zonnepanelen. In zijn motie roept Moorlag het kabinet op om zonnepanelen op bedrijfsdaken verzekerbaar te houden. De Tweede Kamer heeft de motie met een ruime meerderheid aangenomen.

Intensief overleg met verzekeraars

Techniek Nederland is al enige tijd intensief in gesprek met het Verbond van Verzekeraars. Samen met Holland Solar voorzien we verzekeringsmaatschappijen van de juiste informatie en concrete oplossingen. Daarmee kunnen verzekeraars een betere afweging maken over de verzekeringsrisico’s van gebouwen met zonnestroomsystemen.

Erkende installateurs van zonne-energie

Techniek Nederland benadrukt dat een deskundige en verantwoorde installatie noodzakelijk is. Opdrachtgevers zouden alléén in zee moeten gaan met een bedrijf dat erkend of gecertificeerd is voor het vakbekwaam adviseren én installeren van systemen voor zonne-energie. Veel installateurs hebben inmiddels de Leergang Zonne-energie gevolgd en beschikken over de kennis en vaardigheden om zonne-energie-installatie goed en veilig te installeren. Vakbekwame installateurs zijn te vinden op de websites www.qbisnl.nl en www.zonnekeur.nl. Techniek Nederland en Holland Solar werken mee aan een aparte inspectieregeling voor grote zonne-energie-installaties (SCIOS scope 12).