Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Goede voorselectie en begeleiding: zo wordt het aannemen van zij-instromers een succes

Kemkens-1600x900
primary

Afgelopen jaar leidde service- en installatiebedrijf Kemkens, samen met arbeidsintermediair Talent4Service en het ROC van Tilburg, in één keer maar liefst 12 zij-instromers op. Elf daarvan krijgen nu een contract en kunnen volledig meedraaien als service- of installatiemonteur. De sleutel tot het succes was een strenge voorselectie en veel aandacht voor begeleiding. Die begeleiding deelde Kemkens met Talent4Service. Zo stoomden zij samen de nieuwe collega’s helemaal klaar voor het vak. We spreken met Eline Gelissen, HR-manager bij Kemkens en met Jeroen Voswinkel, Operationeel directeur bij Talent4Service.

Veel installatiebedrijven herkennen de zoektocht naar geschikt personeel. Vaak wil je een vertrekkende medewerker vervangen voor iemand die direct aan de slag kan. Gelissen: ‘Dat was echt onze valkuil, dat we dachten: deze zij-instromer kan meteen aan de slag. Maar het kost gewoon tijd en begeleiding en daar moeten wij de hoofdrol in hebben.’ Die hoofdrol betekent niet dat je alles zelf hoeft te doen. Samen met Wij Techniek hielp Talent4Service met de werving & selectie, en de begeleiding van zij-instromers. Het resultaat? Van de 12 kandidaten die in de zomer van 2021 zijn begonnen, halen er dit jaar 11 hun diploma. Zij krijgen een baan bij Kemkens. Wat maakt dit traject nou zo succesvol?

‘Vanuit ervaringen bij andere bedrijven hadden we geleerd dat we de selectie aan de voordeur streng moeten maken, met onder andere een leerbaarheidstoets. Dit voorkomt te veel uitval gedurende het traject. In het verleden haakte soms wel 60% af, door de strenge voorselectie was het er maar één’, aldus Voswinkel. Gelissen vult aan: ‘Dat maakt het voor ons als bedrijf ook minder risicovol. De kans is veel groter dat wij aan het eind van het traject een mooie groep nieuwe medewerkers overhouden. Ook hielp het dat de leidinggevenden en de praktijkopleiders van het begin af aan betrokken waren. Zij waren dus ook onderdeel van het werving- en selectieproces.’

Daarnaast moet je dus als bedrijf echt bereid zijn te investeren in begeleiding. Gelissen: ‘Ik vond het best spannend. We doen wel vaker trajecten met zij-instromers, maar niet eerder was dat met zo’n grote groep. Het vraagt natuurlijk wel veel van onze leidinggevenden om nieuwe mensen te begeleiden. Maar onze ervaring is dat deze mensen wel heel lang bij ons blijven werken, dus dan is dat het zeker waard.’ Voswinkel: ‘Als je als bedrijf niet bereid bent afdoende en passende begeleiding te geven, moet je het niet doen. Dan wordt het een zinloos en geldverslindend verhaal.’ Gelissen beaamt dat: ‘De begeleiding is de succesfactor van dit project’.

Een gedeelte van de begeleiding kon Kemkens uitbesteden aan Talents4Service. Dat haalde de druk er wat van af. Voswinkel: ‘Het vakinhoudelijke deel zat bij Kemkens en ROC Tilburg, onze coaches namen de rest op zich.’ En die ‘rest’, daarin zit vaak de sleutel tot succes.  Het privéleven speelt bijvoorbeeld altijd een rol: soms zijn er thuis problemen of wordt iemand ziek. De coach is er dan voor de medewerker, als luisterend oor en waar mogelijk voor advies en begeleiding.

Kortom: dit traject was een spannende stap voor Kemkens, maar dat past ook bij de cultuur. Gelissen: ‘Als wij ergens een kans of een goed idee zien, dan gaan wij er gewoon voor. Natuurlijk denken we er ook goed over na, maar als je altijd afwacht tot alle plannen zijn dichtgetimmerd, kom je nergens. Dus we zijn hier ook gewoon in het diepe gesprongen. maar door de goede voorselectie aan de voorkant, valt dat dus best mee. En uit ervaring weten we dat goed begeleide nieuwe collega’s heel lang bij ons blijven.’

Wil jij ook op deze manier nieuwe medewerkers opleiden en aannemen? Neem dan contact op met TeamWork, het servicepunt voor vragen over instroom in de installatietechniek. TeamWork is onderdeel van ons O&O-fonds Wij Techniek.