Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Doekle Terpstra: Techniek is écht iets voor vrouwen

doekle 1600x900
primary

PageMetaInformation[ 1]

Er werken nog altijd veel te weinig vrouwen in de techniek. Techniek Nederland benutte Girls’ Day op 22 april daarom om de carrièrekansen voor vrouwen in onze branche onder de aandacht te brengen. In een interview bij BNR Nieuwsradio vroeg verslaggever Nina van den Dungen mij waarom er op Girls’ Day een man op de voorzittersstoel van Techniek Nederland zit. Flexibel als we zijn in de installatiebranche heb ik haar meteen uitgenodigd om mijn baan een dag over te nemen. Een uur later overhandigde ik Nina de voorzittershamer in ons nieuwe kantoor in Woerden!

Ook andere media berichtten over de kansen voor vrouwen in de techniek. Bij Radio 1 interviewde Herman van der Zandt zelfs twee technische vakvrouwen. Meryl Hengeveld en Nathalja Hengeveld vertelden enthousiast over hun opleiding bij Installatiewerk Nederland en hun werk in de techniek. Zulke ambassadeurs hebben we nodig!

We hadden op Girls’ Day meer positief nieuws te vertellen. De techniek mag dan van oudsher een mannenbastion zijn, dat begint te veranderen. Het aantal meisjes dat begint aan een mbo-opleiding installatietechniek is tussen het schooljaar 2013/2014 en 2020/2021 bijna verdrievoudigd. Er stromen dit jaar 936 meisjes in.

De technieksector wordt steeds aantrekkelijker voor vrouwen. Het vak wordt breder, innovatiever en digitaler. In plaats van zwaar materiaal komt er steeds meer slimme techniek en de maatschappelijke betekenis van ons vak neemt snel toe. Ik verwacht daarom dat de trend naar meer vrouwen in de techniek de komende jaren doorzet. Het is voor iedere branche goed wanneer het personeelsbestand een afspiegeling is van de maatschappij. Dat geldt ook voor onze sector.

Er is nog een andere reden om werk te maken van meer vrouwen in de techniek. Op dit moment is 3% van de technische vakmensen vrouw. Als we het aandeel vrouwen kunnen optrekken naar 20% dan lossen we het tekort aan vakmensen op.

Om dat te realiseren moeten we in de sector zelf aan de slag. Er zijn nog altijd zichtbare en onzichtbare barrières die we moeten wegnemen. Voor meisjes die belangstelling hebben voor een technische opleiding én voor vrouwen die binnen een technisch bedrijf aan de slag willen. Techniek is écht iets voor vrouwen. Het is de hoogste tijd om hen met open armen te ontvangen.

 

Doekle Terpstra

Voorzitter Techniek Nederland

Lees hier ons persbericht ‘Meisjes zijn van cruciaal belang voor de technieksector