Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Diverse experts pleiten voor inzet van hybride warmtepompen

Hybride-warmtepomp-1600x900
primary

Het tempo waarin we Nederlandse wijken aardgasvrij maken ligt te laag. De energietransitie vraagt om meer maatwerk en slimme (tussen)oplossingen. Volgens diverse experts kan de hybride warmtepomp de komende jaren een bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Maarten van Poelgeest: direct CO2 besparen

Maarten van Poelgeest is voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord. Hij ziet hybride warmtepompen als een goede tussenoplossing. ‘Het is voor een deel van de woningen een goede optie omdat je direct CO2 bespaart. Met name in woningen die al goed geïsoleerd zijn, kun je tijdelijk overstappen op hybride om uiteindelijk uit te komen op een duurzame bron.’ 

Henri Bontenbal: niet alles tegelijk

Volgens Henri Bontenbal zijn we in ons land veel te star als het gaat om de energietransitie. Bontenbal is strateeg bij netbeheerder Stedin en kandidaat-Tweede Kamerlid voor het CDA. ‘Als je logisch nadenkt en een beetje verstand hebt van hoe markten werken, dan snap je dat je markten moet opbouwen. En dan weet je ook dat tussenstappen niet meteen perfect zijn, maar wel een goede opstap naar waar je naartoe wil.’ Bontenbal betoogt dat hybride warmtepompen nu al op veel plekken een mooie tussenstap kunnen zijn. ‘Het is heel kosteneffectief, en zorgt daarnaast ook nog voor veel keuzevrijheid. Want je hoeft niet alle maatregelen in één keer te nemen.’

Martin van Rijn: weloverwogen tussenstap naar CO2-neutraal

Ook voorzitter Martin van Rijn van Aedes, de koepel van woningcorporaties, is positief over de mogelijke bijdrage van hybride warmtepompen aan het realiseren van de klimaatdoelen. ‘Wij zien het als een optie die voor bepaalde complexen een weloverwogen tussenstap zou kunnen zijn naar een CO₂-neutraal woningbestand in 2050. Maar alleen als helder is dat ze de volledige afschrijvingstermijn kunnen meegaan. En dus niet ergens tussendoor noodgedwongen moet worden vervangen, omdat er voor een andere warmteoplossing gekozen is. Perspectief is een belangrijke voorwaarde voor de aanschaf van een hybride warmtepomp.’

Uitgebreid artikel in Het Financieele Dagblad

In Het Financieele Dagblad verscheen onlangs een uitgebreid artikel over de waarde van de hybride warmtepomp als noodzakelijke stap op de weg naar een aardgasvrije toekomst. Het artikel kwam tot stand in samenwerking met Techniek Nederland.

Lees hier het hele artikel: ‘Nederland aardgasvrij? Niet zonder de hybride warmtepomp’