Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

De nieuwe Ithaka-kliniek is circulair én energieneutraal

Ithaka-kliniek-circulair
primary

De eisen die zorginstelling Emergis stelde aan de nieuwe Ithaka-kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Kloetinge, logen er niet om. Het gebouw moest energieneutraal zijn en bovendien circulair tot stand komen. Tijdens de Week van de Circulaire Economie reisde een zware delegatie van Techniek Nederland af naar Zeeland om vast te stellen of dat gelukt is.

Hergebruik

Regiomanager Eef Smits, projectleider Circulariteit Laurens de Vrijer en voorzitter Doekle Terpstra zagen in Kloetinge dat Emergis twee vestigingen heeft samengevoegd tot één kliniek. Bij de renovatie en nieuwbouw is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen die beschikbaar kwamen door de gedeeltelijke sloop van het bestaande gebouw. Vrijwel gelijktijdig met de bouw van het nieuwe Ithaka moest in Terneuzen, zo’n 60 kilometer verderop, het kantoor van Rijkswaterstaat plaatsmaken voor een nieuwe sluis. Het gebouw werd zorgvuldig gedemonteerd en tal van raamkozijnen, houten draag- en steunbalken en pilaren kregen zo’n 60 kilometer verderop een nieuwe bestemming.

Energieneutraal gebouw

De energiespecialisten van DWT Groep slaagden er samen met Paree Elektro–Telecom en Rothuizen Architecten en Stedebouwkundigen in om de Ithaka-kliniek grotendeels circulair tot stand te brengen. In opdracht van Emergis zijn in Kloetinge twee klinieken die voorheen een capaciteit van 42 bedden hadden, teruggebracht tot één locatie met 28 bedden. Dankzij warmtepompen en zonnepanelen is het nieuwe gebouw volledig energieneutraal. 

Wie meedoet, bouwt een kennisvoorsprong op

Circulariteit staat hoog op de agenda van de overheid én van Techniek Nederland. Maar in de praktijk blijkt het niet eenvoudig om systeemdenken centraal te stellen, hernieuwbare energiebronnen te gebruiken en ervoor te zorgen dat grondstoffen en installatieonderdelen zo weinig mogelijk waarde verliezen. Voor opdrachtgever Emergis waren hergebruik van materialen en energieneutraliteit belangrijke eisen bij de aanbesteding. Volgens Pieter Paree (Paree Elektro–Telecom) was het enthousiasme van Emergis doorslaggevend om iedereen mee te krijgen. ‘Alle betrokkenen moeten erin geloven en fouten durven maken. Met vallen en opstaan hebben we een prachtig resultaat bereikt.’

artikel-ithaka-kliniek-circulair21600

Steeds meer tweedehands installatiematerialen

Volgens de betrokken installateurs is een gedegen stappenplan onmisbaar bij een circulair project. In het geval van de Ithaka-kliniek betekende dat onder meer een inventarisatie van alle materialen en installatieonderdelen die in aanmerking kwamen voor hergebruik. Het toepassen van tweedehands installatiematerialen is vaak lastig omdat normeringen, certificaten en regels uit het Bouwbesluit hergebruik niet toestaan. Tweedehands installatiematerialen zijn nu nog beperkt beschikbaar, maar daar komt langzamerhand verbetering in.

Cv-ketels, wastafels en sanitair

Uiteindelijk bleek het mogelijk om een aanzienlijke hoeveelheid installatiematerialen te hergebruiken. Zo zijn de cv-ketels uit de afgebroken vleugel in de nieuwe technische ruimte geplaatst en waren wastafels en sanitair geschikt om opnieuw te plaatsen. Volgens Mark-Jan Koldijk (DWT Groep) ligt er nog een grote uitdaging voor de installatiebranche. ‘We willen méér circulair gaan installeren. Met een project als dit dagen we de markt uit om met circulaire producten te komen.’

Geen toekomstmuziek

Bij zijn bezoek aan de nieuwe Ithaka-kliniek stak voorzitter Doekle Terpstra zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. ‘Je ziet hoeveel positieve energie het samenwerken aan een circulair project losmaakt. Geweldig dat iedereen hier zijn nek heeft durven uitsteken. Het laat zien dat circulair geen toekomstmuziek is. Als iedereen er achter staat, kun je er nu al mee aan de slag.’

6 tips voor circulair installeren

  1. Werk vanuit een heldere visie. Circulair installeren vraagt écht om een andere manier van denken. Je moet bereid zijn daarin te investeren. Daar tegenover staat een prachtige opbrengst want circulariteit inspireert je medewerkers en je projectpartners én het levert je veel goodwill op.
  2. Maak bij je projecten zoveel mogelijk gebruik van dezelfde merken. Kies bij voorkeur voor losse in plaats van geïntegreerde componenten. Dat maakt het eenvoudiger om materialen te hergebruiken en het is bovendien goedkoper. Bespreek deze afweging vooraf met de opdrachtgever.
  3. Documenteer welke materialen zijn gebruikt en hoe ze gemonteerd zijn. Hoe beter dit in beeld is, hoe eenvoudiger hergebruik wordt.
  4. Circulair bouwen en installeren staat nog in de kinderschoenen. Ga daarom in gesprek met je werknemers en met partners in de bouwketen en zorg voor kennisdeling.
  5. Maak een demontabel ontwerp. Wanneer alle installatiecomponenten zonder hak- en breekwerk bereikbaar zijn, is hergebruik meteen een stuk eenvoudiger.
  6. Houd rekening met weerstand, ook bij je eigen medewerkers. Verzamel een klein groepje ‘believers’ en gebruik hun enthousiasme om een eerste project van de grond te trekken. Je zult zien dat steeds meer collega’s aanhaken.

Het hele artikel over de Ithaka-kliniek is binnenkort te lezen in de april-uitgave van vakblad EW-Installatietechniek.