Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

De leveringszekerheid van installatiematerialen is sterk verbeterd

UV04842
primary

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de levering van materialen en onderdelen voor de techniekbranche. Na grote problemen aan het begin van de crisis is de situatie inmiddels sterk verbeterd. Een beeld van de actuele situatie op basis van onderzoek van technologiekoepel FME en Techniek Nederland.

Belemmeringen door productiebeperking

In belangrijke producerende landen als Italië en Spanje zijn de grootschalige lockdowns al enige tijd opgeheven. Na de fabrieken in Azië zijn nu ook praktisch alle Europese fabrieken weer open. Hiermee is de levering van systemen, componenten en halffabricaten naar ons land weer op gang gekomen. Er zijn daardoor geen tekorten meer. Voorzover bekend, zijn er geen systemen of componenten meer die niet leverbaar zijn. In geval van lange levertijden zijn er alternatieven beschikbaar.

Logistieke belemmeringen

De coronacrisis zorgt onder meer voor extra controles aan de grens en in havens. Daarnaast gelden er beperkingen voor het luchtvrachtverkeer. Als gevolg hiervan zijn leveringstijden langer dan normaal. 

Meer vraag aircosystemen

Sinds de eerste maanden van dit jaar is de vraag naar aircosystemen substantieel toegenomen. Mede door het tijdelijk stilvallen van productie hebben importeurs in een aantal gevallen naar alternatieven gezocht. Van deze systemen is niet altijd zeker of ze voldoen aan de Europese eisen. Controleer altijd de geldigheid van het CE-merk.

Vooruitzichten

Mogelijk leeft het coronavirus later dit jaar weer op. Dat zou kunnen leiden tot nieuwe beperkende maatregelen. Waarschijnlijk zullen de productie- en leveringsketens in dat geval beter voorbereid zijn. In regio’s buiten Europa en Azië -waaronder de Verenigde Staten-  zijn de ontwikkelingen zorgwekkend. Dit kan effect hebben op de leveringszekerheid in onze sector.

Vraaguitval

Uit onderzoek blijkt dat de beschikbaarheid van materiaal niet de grootste zorg is in de branche. De installatiebranche vreest dat de dalende bedrijfsinvesteringen en het afnemende consumentenvertrouwen in het derde en vierde kwartaal van dit jaar en in 2021 zullen leiden tot een forse krimp.

Ervaart u belemmeringen?

Techniek Nederland, FME, Fedet, Nederlandse Verwarmings Industrie, NVKL (Branchevereniging Luchtbehandeling & Koudetechniek), VLA (Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten) en VLR (Vereniging Liften en Roltrappen) volgen de ontwikkelingen rond leveringszekerheid nauwlettend. Uw signalen helpen daarbij. Ervaart u een belemmering of wilt u uw ervaring delen? Mail dan naar branchemanager Raimond Nuvelstijn van Techniek Nederland: r.nuvelstijn@technieknederland.nl