Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Column Marissa Willemse: Aanbestedingsvakantie

Zon-1600x900
primary

PageMetaInformation[ 1]

De zomervakantie, daar was ik helemáál nog niet mee bezig. Tot een aanbestedende dienst mij belde. Met het oog op de naderende vakantieperiode vroeg hij zich af of installateurs uit de voeten zouden kunnen met de door hem vastgestelde inschrijvingstermijnen. Ik moest even van mijn verbazing bekomen en dat zette me aan het denken. Waarom is het eigenlijk zo uitzonderlijk dat een aanbesteder meedenkt met de vakantieplannen van inschrijvers?

De zomer staat voor de deur en ook een groot deel van de installatiebranche trekt er binnenkort weer op uit. Maar projecten en aanbestedingen gaan te vaak ook in de zomerperiode door. Helaas houdt niet iedere aanbesteder namelijk rekening met de vakantieperiode bij het publiceren van aanbestedingen en inschrijvingstermijnen.

De aanbesteder die mij belde, vroeg me ook of bedrijven nog steeds zo krap in hun technische vakmensen zitten als vorige zomer. Ook dat is eigenlijk een voor de hand liggende vraag, die je misschien wel van iedere aanbesteder zou mogen verwachten. Tijdig communiceren en met elkaar meedenken zorgt ervoor dat we de beschikbare mensen en middelen optimaal kunnen inzetten voor het uitvoeren van projecten. Het is nog lang geen gewoonte, maar wanneer het wél gebeurt, word ik er blij van.

Ik heb de aanbestedende dienst verteld dat de vraag naar vakmensen niet kleiner is geworden. Integendeel. Het tekort aan personeel is mogelijk nog nijpender dan afgelopen zomer. Dat geldt niet alleen voor technici, maar ook voor calculatoren en anderen die deel uitmaken van een tenderteam.

Sommige aanbestedende diensten hebben het idee dat inschrijvers na de publicatie op Tenderned nog dezelfde dag aan de slag gaan. Dat is een illusie. Het formeren van een tenderteam kost al gauw drie maanden. In combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt zou die wetenschap voor aanbesteders voldoende reden moeten zijn om tijdig te publiceren. Want tijdig publiceren loont, zowel voor de aanbesteder als voor de inschrijver.

Aanbestedingsprocedures vragen om een realistische planning. Aan de kant van de ondernemer én van de aanbesteder. Maak inzichtelijk welke projecten in voorbereiding zijn, zodat ondernemers op tijd weten wat ze kunnen verwachten en waarmee ze rekening moeten houden. Juist nu er volop werk is, is het belangrijk dat we dat zo efficiënt mogelijk organiseren. Het komt de aanbieding én de kwaliteit van het werk ten goede.

Uiteraard wens ik iedereen een fijne, welverdiende vakantie. Door goed rekening met elkaar te houden maken we er meteen een aanbestedingsvakantie van!

Mr. Marissa Willemse
Stichting Marktwerking Installatietechniek (SMI), onderdeel van Techniek Nederland