Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Einde Toonfrequent schakelen elektrameters, openbare verlichting en boilers

iStock-1132042284-1600
primary

Het jarenlang gebruikte zogenoemde toonfrequent-signaal (ook wel: TF-signaal) wordt per 1 juli 2021 beëindigd door de netbeheerders. Dat betekent dat de diverse apparaten en installaties die op dat moment nog gebruik maken van het signaal om te schakelen, niet meer zullen functioneren. Dat zijn bijvoorbeeld elektriciteitsmeters die omschakelen tussen hoog- en laagtarief, elektrische boilers voor de nachtschakeling en openbare verlichting.

De TF techniek waarmee dit signaal wordt doorgegeven, is verouderd en op veel plekken aan vervanging toe. De komst van de slimme meter maakt tariefschakeling via het TF-signaal bovendien overbodig: één van de functionaliteiten van de slimme meter is dat hij kan omgaan met flexibele stroomtarieven. De netbeheerders zetten daarom het TF-signaal voor tariefschakeling op 1 juli 2021 uit. Dit gebeurt door alle netbeheerders tegelijkertijd. Omdat sommige boilers meeschakelen met het TF-signaal, brengen de gezamenlijke netbeheerders dit actief onder de aandacht. Mogelijk heeft u klanten die de TF-schakeling nog gebruiken. U heeft dan nog voldoende tijd om een alternatief te realiseren.

 

Waarom verdwijnt het TF-signaal voor tariefschakeling per 1 juli 2021?

Alle aangesloten elektriciteitsafnemers hebben uiterlijk december 2020 een slimme meter aangeboden gekregen, waardoor tariefschakeling via een TF-signaal overbodig wordt. In overleg met marktpartijen is 1 juli 2021 gekozen, zodat de netbeheerders de tijd hebben om klanten zonder slimme meter hierover te informeren. Deze klanten kunnen dan overwegen om de slimme meter alsnog te laten installeren.

 

Wat als iemand op 1 juli 2021 geen slimme meter heeft?

Klanten die op 1 juli 2021 geen slimme meter hebben, kunnen vanaf dat moment geen gebruik meer maken van de dubbeltarief-mogelijkheid. Bij het aanbieden van de slimme meter hebben de netbeheerders klanten erop gewezen dat de traditionele meter in de toekomst overschakelt op enkeltarief. En dat als klanten van de dubbeltarief-mogelijkheid gebruik willen blijven maken, zij een slimme meter kunnen laten installeren.

 

Andere consequenties: aan het TF-signaal gekoppelde boilers

In sommige situaties heeft het uitzetten van het TF-signaal voor tariefschakeling gevolgen voor boilers. Dit is het geval als deze boilers via het TF-signaal meeschakelen op het tarief van de netbeheerder (hoog/laag of dag/nacht). Energie die de boiler nodig heeft, wordt dan automatisch afgenomen in uren waarin het laagtarief geldt. Treft een netbeheerder tijdens het installeren van de slimme meter bij een klant een boiler met TF-schakeling aan? Dan geeft de netbeheerder aan wat deze klant kan doen om deze ‘boilerschakeling’ in stand te houden.