Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Techathon ’23: innovatieve plannen voor Rotterdams Keilekwartier

Het-winnende-Team-van-Techathon-2023_Team-Spie,-Hogeschool-Rotterdam,-Zadkine,-Techniek-College-Rotterdam1600
primary

Rotterdam kan binnenkort weer een stukje mooier, duurzamer en schoner worden. De deelnemers aan de Techathon ‘23 leverden vandaag een groot aantal innovatieve én creatieve plannen op voor de herinrichting van een kavel in het Keilekwartier in Merwe-Vierhavens (MH4). Tijdens de vierde editie van de Techathon gingen acht teams van mbo’ers, hbo’ers en talenten uit het bedrijfsleven de strijd met elkaar aan. Alle plannen waren van een hoog niveau waardoor het voor de jury extreem lastig was om een winnaar aan te wijzen. Na de presentaties en het juryberaad maakte juryvoorzitter Egbert van der Wal van Havenbedrijf Rotterdam bekend dat Team Spie/Hogeschool Rotterdam/Zadkine/Techniek College Rotterdam de Techathon ‘23 heeft gewonnen met het plan Samen bouwen aan de nieuwe energie van morgen.

Mix, make & adapt in de Rotterdamse haven

In De Fruitvis in Rotterdam gingen de teams vanochtend in alle vroegte aan de slag. De Techathon vond plaats op een steenworp afstand van de kavel in het Keilekwartier waarvoor de teams een complete metamorfose moesten bedenken. Programmamanager Innovatie Terry Heemskerk van Techniek Nederland: ‘Bij de Techathon gaan we altijd uit van een daadwerkelijke uitdaging. Dat maakt het heel inspirerend voor de deelnemende teams. Motto van deze editie van de Techathon is Mix, make & adapt. Opdrachtgevers zijn de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf. De opdracht was vandaag een werk-woonconcept te bedenken dat niet alleen klaar is voor de toekomst, maar óók energiezuinig, duurzaam, circulair en klimaatbestendig.’

Makers van morgen

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en Petra de Groene, directeur Economie en Duurzaam van de gemeente Rotterdam gaven in De Fruitvis het startschot voor de Techathon ‘23. Volgens Terpstra zijn de deelnemers de Makers van Morgen. ‘Jullie denkkracht, creativiteit en kennis zijn onmisbaar. Dat geldt voor de challenge die jullie vandaag aangaan, maar eigenlijk voor jullie hele carrière. Zonder jullie gaat de verduurzaming van ons land niet lukken.’ Petra de Groene was enthousiast over de komst van de Techathon naar haar stad: ‘Dit verwaarloosde terrein wordt straks een gebied waar het fijn is om te wonen en te werken. Een bruisende, innovatieve plek waar je je thuis voelt. Voor een duurzaam, klimaatbestendig plan voor deze kavel hebben we jullie technische talent heel hard nodig. Daarom ben ik blij dat jullie er zijn vandaag!’

Het winnende plan

Het kostte de jury veel moeite om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Juryvoorzitter Van der Wal: ‘Architecten doen hier een half jaar over, jullie doen het in een dag. Heel knap gedaan. Er zat enorm veel passie en energie in alle teams.’ De keuze viel uiteindelijk op het team Spie/Hogeschool Rotterdam/Zadkine/Techniek College Rotterdam, omdat dit plan zich volgens de jury onderscheidt door de nadruk op het sociale aspect. Er is veel aandacht voor de bewoners en de opzet bevordert de interactie tussen mensen. In het ruimtelijk ontwerp staat het gemeenschapsgevoel centraal. Daarnaast is kostenreductie voor de bewoners een belangrijk uitgangspunt en is de combinatie wonen-werken slim in het plan geïntegreerd.

Showcase voor de branche

Na de bekendmaking van de winnaar was het de beurt aan algemeen directeur Erik van Engelen om de beker én een cheque van 5.000 euro uit te reiken aan het winnende team. Van Engelen vond de Techathon een showcase voor de branche. ‘Hiermee laten we zien hoe belangrijk de maatschappelijke functie van techniek is.’ De twee best geklasseerde teams (op de tweede plaats eindigde team (Spindler/WeKonekt/Hogeschool Inholland/Techniek College Rotterdam) presenteren hun plannen binnenkort bij Techniek Nederland en bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.  

Brede samenwerking

Techniek Nederland organiseerde de Techathon in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam én met de kennisorganisaties Wij Techniek, ISSO en TVVL. Techathon ‘23 komt voort uit de toekomstverkenningen voor de techniekbranche: CONNECT2025, SCENARIO2040 en CONNECT2030.’