Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

7 oplossingen waarmee je fysieke overbelasting voorkomt en efficiënter werkt

E schroevendraaier
primary

Installateurs voeren vaak fysiek belastend werk uit, met kans op klachten en uitval. Pro-Fonds, een stichting van Techniek Nederland en Techniek Nederland Verzekeringen, liet daarom de meest voorkomende fysieke problemen in kaart brengen. In dit rapport staan ook technische oplossingen waarmee je fysieke problemen voorkomt en tegelijk efficiënter werkt. Onder andere een boorrobot, ladderlaadsystemen, hefplatformen en meer hulpmiddelen voorkomen overbelasting en verbeteren werkkwaliteit.

Tillen van onderdelen en materialen, trekken aan kabels en leidingen, werken op schouderhoogte; werken in de installatiebranche is regelmatig fysiek inspannend. Dit kan leiden tot klachten aan onder andere arm, nek en schouders. Een groot deel (68%) van de werkgevers in de installatiebranche geeft aan dat fysieke belasting een van de belangrijkste arbeidsrisico's is binnen het bedrijf.

De meest voorkomende fysieke problemen voorkomen

Uit het rapport van Evente Ergonomie blijkt ook dat werknemers en werkgevers in de installatiebranche vaker kiezen voor persoonlijke beschermingsmiddelen dan voor bronaanpak. Dit komt waarschijnlijk omdat monteurs regelmatig op verschillende projectlocaties werken. Een bronaanpak vermindert juist de kans op risico, klachten en uitval. Het rapport inventariseert de meest voorkomende klachten en waar die door ontstaan. Bovendien inventariseert en beoordeelt het rapport technische oplossingen. Uit een grotere groep licht het rapport er zeven uit die goed inzetbaar en effectief zijn.

  • Boorrobot (Hilti Jaibot)
  • Shuttle liftsysteem voor zonnepanelen (Altrex)
  • Nano Tower en Power Tower
  • Ladderlaadsysteem Safestow (Rhino)
  • Ladderlaadsysteem Ergorack (Prime Design)
  • E-schroevendraaier (speedE®)
  • FlowFit (Geberit)

Efficiënter en veiliger werken

In de factsheet lees je bij welk type werk de oplossingen de kans op fysieke klachten verminderen en welke efficiëntievoordelen ze bieden. Houd je medewerkers nu en in de toekomst topfit. Lees hier meer over Pro-Fonds en check bij ArboTechniek alles over fysieke belasting.