Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.000 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Energielijst 2022: fiscaal voordeel voor investering in waterstof

UV05943-waterstof-1600x900
primary

De Energielijst 2022 voor duurzame energie-investeringen met fiscaal voordeel is gepubliceerd. Een belangrijke verandering op de Energielijst 2022 zijn de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Er zijn nieuwe bedrijfsmiddelen toegevoegd die in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek (EIA) en de levensduureis van LED-verlichting is aangepast naar L90 om energiezuinige verlichting te stimuleren met een lange levensduur. Ook is het collectief verwarmen en koelen van woningen en andere gebouwen met behulp van een bron en een warmtepomp toegevoegd. Interessante aanvullingen voor installateurs die zelf een verduurzamingslag willen maken in hun eigen bedrijf of deze informatie kunnen gebruiken in een advies voor zakelijke klanten.

RVO stelt deze lijst elk jaar op in samenwerking met ondernemers, experts en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Op de Energielijst staan innovatieve en duurzame energie-investeringen die het voor ondernemers mogelijk maakt om fiscaal voordelig te kunnen investeren via de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). In 2022 is een budget van € 149 miljoen beschikbaar voor deze regeling.

Voor 2022 zijn er technieken toegevoegd, verwijderd en zijn de eisen van een aantal technieken aangescherpt.

Waterstof

Voor de transitie naar een klimaatneutrale samenleving speelt waterstof een belangrijke rol. Om deze ontwikkelingen te ondersteunen is een drietal nieuwe bedrijfsmiddelen in de regeling opgenomen: 

  • productie van waterstof door middel van elektrolyse;
  • stationaire opslag van waterstof;
  • aansluiting op private waterstofnetwerken.

Dit betekent voor ondernemers dat investeringen die zij doen in deze bedrijfsmiddelen fiscaal voordeel opleveren, door gebruik te maken van de energie-investeringsaftrek. Daarnaast is de code voor omzetting van elektrische energie naar waterstof (Power to gas) aangepast.

Andere wijzigingen

Een andere wijziging is de levensduureis van LED-verlichting die vanaf 2022 moet voldoen aan L90 en aan een minimale efficiëntie van 125 lumen per Watt. Met deze wijziging wordt alleen nog verlichting gestimuleerd die energiezuinig is en een lange levensduur heeft.

Ook is het collectief verwarmen en koelen van woningen en andere gebouwen met behulp van een bron en een warmtepomp toegevoegd. Deze omschrijving is met name gericht op het vervangen van gasgestookte verwarming in bestaande gebouwen om bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot in Nederland.

Energie-investeringsaftrek

Met de EIA-regeling verlagen ondernemers de fiscale winst. Ze mogen 45,5% van de kosten van de energie-investering in mindering brengen op de fiscale winst. Jaarlijks behandelt RVO ongeveer 20.000 aanvragen in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Dit levert onder andere een energiebesparing van 522 miljoen m3 in aardgas op. Zo levert de EIA een bijdrage aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord.

Meer weten?