Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Vaccinatieplicht en testbewijzen medewerkers: wat mag u als werkgever?

man wordt gevaccineerd tegen covid19
primary

Techniek Nederland krijgt regelmatig vragen over wat u als werkgever wel en niet mag vragen aan medewerkers over vaccinaties en testbewijzen. Mag u bijvoorbeeld zomaar vragen om een test- of vaccinatiebewijs? We zetten de meest gestelde vragen hieronder voor u op een rijtje, mét uitleg over wat juridisch wel en niet mag.

Veelgestelde vragen vaccinatieplicht

  • Mag ik als werkgever vaccinaties verplicht stellen?

    Nee, dat mag niet. Het recht van werknemers om zelf over wel of niet nemen van het vaccin te beslissen komt voor uit artikel 1 van de Nederlandse Grondwet waarin het recht op onaantastbaarheid van het lichaam staat en artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat ieder mens het recht heeft om zelf te beschikken over zijn lichamelijke integriteit. In de bouw en techniek zijn andere preventieve maatregelen beschreven in het protocol 'samen veilig doorwerken'

  • Mag ik als werkgever om een vaccinatiebewijs of een testuitslag vragen?

    Privacywetgeving beperkt de mogelijkheden voor een werkgever om te vragen naar vaccinaties of testresultaten. Als werkgever mag u een werknemer, niet vragen of hij gevaccineerd is. De bedrijfsarts mag wel naar vaccinaties en medische gegevens vragen.

  • Mag de werkgever een medewerker die niet gevaccineerd is de toegang tot de werkplek weigeren?

    Nee ook dat mag niet. U mag als werkgever (of opdrachtgever) geen mensen zonder vaccinatiebewijs de toegang tot een werkplek weigeren. De bedrijfsarts mag wel naar vaccinaties en medische gegevens vragen. De bedrijfsarts mag wel een algemeen beeld van het aantal gevaccineerde werknemers met u delen. Zo nodig adviseert de bedrijfsarts de werkgever als een werkaanpassing nodig is.

  • Mag een opdrachtgever aan opdrachtnemer vragen alleen gevaccineerde medewerkers of medewerkers met een negatieve testuitslag naar de werklocatie te sturen?

    Een werkgever (opdrachtnemer) mag niet vragen naar vaccinaties of testuitslagen van zijn medewerkers. De opdrachtnemer kan dus richting de opdrachtgever niet aan deze eis/vraag voldoen. Opdrachtnemer zal dit, op deze wijze, richting zijn opdrachtgever moeten communiceren.

  • Wat vindt Techniek Nederland?

    Techniek Nederland vindt het vooral zorgelijk dat de werkgevers geen inzicht hebben of de werkplek veilig is voor alle medewerkers. Ook is het geen goede zaak dat er aan opdrachtgevers geen duidelijkheid kan worden verschaft over de gezondheidsrisico’s die er kunnen optreden bij de uitvoering van werkzaamheden. Een voorbeeld: een werkgever mag niet vragen of een medeweker gevaccineerd is. De werknemer voert onderhoudswerkzaamheden uit voor een woningbouwcorporatie bij een huurder. De huurder vraagt of de betreffende uitvoerende medewerker gevaccineerd is of een bewijs kan laten zien dat de medewerker geen corona heeft. Als de werknemer dat niet wil of niet kan, dan kan de huurder besluiten om de werkzaamheden niet te laten uitvoeren. Techniek Nederland wil voorkomen dat er discussies ontstaan tussen de werknemer en de opdrachtgever. Dit is iets wat de werkgever met de medewerker moet regelen. Ook wil Techniek Nederland een veilige werkplek voor iedere medewerker op iedere werklocatie. Het kunnen overleggen van een vaccinatiebewijs of een negatieve test helpt daarbij.

     

    Werkgeverskoepel VNO-NCW vindt dat ondernemers in ieder geval de keuze moeten krijgen om naar een vaccinatie of test te vragen. “Zo ontstaat meer richting over wat kan en niet”, zegt een woordvoerder, die daarbij benadrukt dat de privacy gewaarborgd moet zijn. Volgens de koepel leeft het onderwerp bij leden. “Wij zien dat ondernemers erg bezig zijn met wat ze wel en niet mogen vragen op het vlak van vaccineren en er vaker vragen over hebben.”

Helpdesk Corona Bouw en Techniek

U kunt hier terecht voor al uw vragen over veilig en gezond doorwerken tijdens de coronacrisis.

Naar de helpdeskcorona