Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Actieplan voor behoud van stages en leerbanen

BBL afstand 1600X900
primary

De coronacrisis zet de beschikbaarheid van stages en leerbanen onder druk. Studenten in het vmbo en mbo, aankomende studenten, zij-instromers en herintreders hebben moeite om een plek te vinden waar ze werkervaring kunnen opdoen. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft een actieplan gemaakt om stages en leerbanen op het mbo te behouden. Het plan is ook bedoeld voor vmbo-leerlingen in een leerwerktraject en leerlingen van het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs (vso).

Slimme samenwerking tussen bedrijven en scholen

Het actieplan van SBB is erop gericht stages en leerbanen slim te organiseren. Daarnaast biedt het plan mogelijkheden voor innovatieve samenwerkingsvormen tussen het regionale bedrijfsleven en scholen. SBB wil onder meer praktijkplekken creëren bij leerbedrijven die niet alle werkprocessen uit een beroepsopleiding in de praktijk kunnen bieden, maar wel een deel. Het plan richt zich verder op de mogelijkheid om studenten een stageplaats te laten delen of studenten te laten switchen tussen een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) en een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL).

Financiële mogelijkheden

SBB ondersteunt erkende leerbedrijven ook op financieel gebied. De organisatie brengt bijvoorbeeld de NOW-regeling en de subsidieregeling Praktijkleren onder de aandacht. SBB vindt dat het budget voor de subsidieregeling Praktijkleren afhankelijk moet worden van het totale aantal BBL’ers. Zo’n regeling zou bedrijven stimuleren om leerbanen aan te bieden. Een gegarandeerd bedrag van 2.700 euro per BBL’er zou een goed begin zijn, vindt SBB.

Erkennen op afstand

In principe gaat de adviseur praktijkleren van SBB altijd bij een aspirant-leerbedrijf op bezoek. Hij of zij kan dan de veiligheid van de leeromgeving en de kwaliteit van de begeleiding beoordelen. Door de coronamaatregelen is zo’n bezoek niet altijd mogelijk. SBB gaat aspirant-leerbedrijven daarom in noodzakelijke gevallen erkennen zonder dat de adviseur praktijkleren het bedrijf heeft bezocht.

Lees het SBB-actieplan stages en leerbanen

Lees welke financiële mogelijkheden u als erkend leerbedrijf heeft om stages (BOL) en leerbanen (BBL) te behouden