Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden uit de installatiebranche richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Onze leden uit de elektrotechnische detailhandel zijn detailhandels-, reparatie- en refurbishedbedrijven.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. 

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Hoe is de cybersecurity van beveiligingsinstallaties te verbeteren?

Cybercrime
primary

Beveiligingsinstallaties zoals branddetectie of inbraakbeveiliging zijn met het internet verbonden: het Internet of Things. Daarnaast maken deze installaties integraal deel uit van een gebouwbeheersysteem die alle installaties in gebouwen centraal aansturen, bedienen en laten samenwerken. Daardoor zijn ze een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.

Binnen bedrijfsgebouwen worden deze installaties vaak op afstand door professionele beveiligingsbedrijven bewaakt. Daarnaast hebben consumenten de afgelopen jaren in hun woningen inbraakbeveiliging aangebracht. Deze worden vaak door middel van een smartphone of tablet bediend.

Zorgen dat de cyberweerbaarheid van deze installaties op orde is, vraagt om een hechte samenwerking in de gehele keten. Denk aan de fabrikant van de producten, het installatiebedrijf en medewerkers die installeren, de elektrodetailhandel die de producten aan de consument levert en het beveiligingsbedrijf die over de systemen waakt. En niet onbelangrijk, als eerste in de keten: de woningeigenaar en de zakelijke opdrachtgevers zelf. Zij moeten bewust zijn dat hun installatie cyberveilig moet worden en hoe zij dat kunnen bereiken.

  • Welke partijen hebben belang en/of invloed op installaties?
  • Welk technische en organisatorische maatregelen kunnen worden genomen?
  • Hoe is het kennisniveau van de installateurs?
  • Welke regelgeving en normen worden gehanteerd?

Antwoorden op deze vragen zijn opgenomen in het rapport Cyberweerbaarheid installateurs alarminstallaties.

Bijzonder om te melden is dat dit project over beveiligingsinstallaties ook een DTC (Digital Trust Center) project is geworden.

Op basis van deze conclusies en aanbevelingen wordt vanaf begin 2020 invulling gegeven door het ontwikkelen van concrete tools, informatiemateriaal, voorlichtingsbijeenkomsten en wordt gekeken in hoeverre regelgeving en normering kan worden aangepast.

secondary
Peter Zwakhals 01 240x240

Heb je een vraag?

Neem contact op met

Peter Zwakhals

Vakspecialist

088 543 27 90 | E-MAIL