Voor werkgevers is het Malieveld geen bekend terrein. Toch verzamelden op 30 oktober tientallen werkgeversvoorzitters zich op het nationale demonstratiegrasveld. We konden niet anders, want er is écht iets aan de hand. Door de stikstof- en PFAS-crisis zitten bijna 20.000 bouw- en infraprojecten op slot. Dat is desastreus voor álle partijen in de bouwketen. Daarom heb ik de bewindslieden op het podium opgeroepen vooral snél met een oplossing te komen. We kunnen ons geen vertraging meer permitteren.
Wanneer de emoties in de samenleving oplopen, is het kabinet een makkelijk doelwit. Ook ik ben kritisch over de aanpak van de stikstofcrisis, maar ik twijfel niet aan de inzet en de goede bedoelingen van deze regering. Op het Malieveld waren vier bewindslieden aanwezig om onze petitie in ontvangst te nemen. Dat getuigt van moed en betrokkenheid bij het probleem. Techniek Nederland denkt constructief mee over oplossingen, in het belang van de bouw- en installatiebranche én van het klimaat. Tenslotte zijn wij de Klimaataanpakkers, die met innovatieve technieken zorgen voor CO2-neutrale woningen en andere gebouwen.
Meer dan de helft van onze leden ondervindt problemen door de stikstofproblematiek. Met name in de woningbouw is de urgentie groot. Maar liefst 80% van de ondernemers in onze sector verwacht een omzetdaling en dus komt ook de werkgelegenheid in gevaar.
Het kabinet heeft toezeggingen gedaan om kleine nieuwbouwprojecten vlot te trekken door het instellen van een drempelwaarde. Maar ondertussen dreigen er dit jaar en volgend jaar 40% minder woningen te worden gebouwd. Dat is niet uit te leggen aan ondernemers in de bouw en installatietechniek, maar ook niet aan mensen die al jaren op zoek zijn naar een betaalbare koop- of huurwoning.
In de woningbouw is een structurele oplossing nog niet in zicht, maar over oplossingen in de utiliteitsbouw heb ik het kabinet nog helemáál niet gehoord. Hier hebben de meeste leden nog volle orderportefeuilles, maar door de stikstof- en PFAS-regels neemt het aantal projecten dat doorgang vindt snel af. En nieuwe projecten kunnen voorlopig niet van start. Onze infra-bedrijven kampen met hetzelfde probleem. Steeds meer werk aan sluizen, bruggen, tunnels en leidingnetwerken komt stil te liggen, met alle gevolgen van dien.
De impasse waar we nu in zitten brengt het risico van een recessie met zich mee en dat is wel het laatste waar we op zitten te wachten. Om eruit te komen, moeten alle opties bespreekbaar zijn. Daar hoort wat mij betreft ook het verlagen van de maximumsnelheid bij. Wat géén bijdrage levert aan een oplossing, is het plan van D66 voor een deeltijd-ww. Zo’n idee geeft een volstrekt verkeerd signaal af. We willen juist dat iedereen aan het werk gaat!
Doekle Terpstra
Voorzitter Techniek Nederland