Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

BENG-eisen aangescherpt en gelden per 1 juli 2020

UV05215-1600
primary

Het voorstel van minister Ollongren (BZK) over de wijziging van het Bouwbesluit over energiezuinige nieuwbouweisen is door de ministerraad aangenomen. Alle nieuw te bouwen gebouwen moeten vanaf 1 juli 2020 voldoen aan de Bijna Energieneutrale Gebouw eisen (BENG). Daarmee worden strengere eisen gesteld om zo het energiegebruik te verlagen. De minister geeft daarmee gehoor aan de wensen uit de markt om de energie eisen aan te scherpen.

Gebouwen dragen in belangrijke mate bij aan het landelijk energieverbruik en zijn een belangrijke factor in het Europese energiebeleid. Er ligt in Nederland een ambitie van 1 miljoen nog te bouwen woningen. De nieuwe BENG-eisen zorgen voor het beperken van energiegebruik in woningen en gebouwen.

De nieuwe BENG-eisen vervangen de EPC, de huidige eis voor nieuwbouw. De BENG-eisen geven meer waarborgen dat een gebouw energiezuinig wordt ontworpen dan de EPC.

Consequenties strengere eisen BENG

De consequenties van deze strengere eisen zijn voor ontwikkelaars, architecten en bouwers groot en vragen om een zorgvuldige invoering. De BENG 1 eis voor de meeste tussenwoningen is aangescherpt van 70 kWh/m².jr naar 55kWh/m².jr om ze nog energiezuiniger te maken.

Deze aanpassing leidt tot een aanscherping van de eis voor de meeste woongebouwen, voor een deel van hoekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen en voor een beperkt deel van de vrijstaande woningen. De BENG 1 eis voor lichte bouwmaterialen wordt gecorrigeerd met 5 kWh/m².jr.

De BENG-eisen nu per 1 juli 2020

De BENG-eisen gaan nu in per 1 juli 2020, zes maanden later dan de bedoeling was zodat de markt zich goed kan voorbereiden op deze nieuwe bouweisen.

Gezond binnenklimaat

Techniek Nederland is blij met de extra aandacht voor wooncomfort en een gezond binnenklimaat en de extra eisen die hiervoor worden gesteld op het onderdeel ventilatie. Want goed isoleren vraagt ook om goed ventileren. Daarom is er een maximum gesteld aan luchtsnelheid van verse (koude) ventilatielucht in gebouwen, zodat er geen tochtoverlast wordt ervaren.