Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Samen aan de bak voor de grootste onderhoudsopgave ooit

UV05120-1600x900
primary

De komende jaren geeft Rijkswaterstaat (RWS) opdracht om meer dan 100 bruggen, tunnels, sluizen en viaducten te vervangen en te renoveren. Een enorme klus waarbij samenwerking belangrijker is dan ooit. De werkgroep Grote Infrastructurele Projecten (GIP) van Techniek Nederland is met RWS in gesprek om de krachten te bundelen om deze opgave verantwoord en doortastend aan te pakken.

Veel van de bruggen, tunnels, sluizen en viaducten in Nederland zijn gebouwd in de jaren ‘50 en ’60 en zijn nu dringend toe aan een opknapbeurt. Daarmee staan we voor de grootste onderhoudsopgave in onze geschiedenis. In 2020 verwacht RWS zo’n 300 miljoen euro uit te geven aan vervanging en renovatie. De uitvoering van de onderhoudsopgave verloopt in tranches. Op dit moment zijn tranche 1 t/m 3 in uitvoering en tranche 4 komt eraan. Tranche 4 is net zo groot als de eerste 3 samen. We praten dan over zo’n 40 projecten, meer dan 130 objecten en een verwacht budget van zo’n € 1,5 miljard in de komende jaren. De komende tientallen jaren zal deze opgave voor een continue werkstroom zorgen, náást de reguliere onderhouds- en aanlegopgave.

Aanbevelingen

Binnen de Vakgroep Infratechniek van Techniek Nederland is de Werkgroep Grote Infrastructurele Projecten (GIP) actief in gesprek met RWS. Door structureel overleg krijgen we meer inzicht in elkaars beweegredenen en doen we aanbevelingen richting RWS. Eerder zijn er aanbevelingen gedaan voor de IA-sourcing strategie van Rijkswaterstaat. IA staat voor industriële automatisering en is van oudsher het domein van onze leden en hier konden we RWS dan ook helpen met nieuwe inzichten die zijn gebruikt.

Het programma Vervanging & Renovatie staat nu op de agenda. RWS gaf tijdens de eerste bijeenkomst over dit onderwerp op 6 mei inzicht in de omvang en aanpak en er zijn relevante vraagstukken in kaart gebracht. Vervolgens zijn de volgende twee vraagstukken uitgelicht om verder uit te werken:

  1. Hoe kan RWS de aanbesteding van deze infraobjecten slim bundelen?
  2. Hoe is de integraliteit binnen contracten die zijn ‘opgeknipt’ bij verschillende marktpartijen te beheren (wie is verantwoordelijk voor ‘het plakken’)? 

‘Dat kan slimmer’

Een eerste concrete afspraak is gemaakt om voor beweegbare bruggen (een infraobject waar traditiegetrouw voor onze leden veel installatiewerk in zit) de documentatiestandaard J-STD-016 met een expertgroep te evalueren. De aanname is dat bij de bruggen veel efficiëntie te bereiken is in het proces en de huidige standaard is over gedimensioneerd. Bruggen zijn immers minder complexe objecten dan bijvoorbeeld een tunnel, maar toch liggen de standaarden nu op hetzelfde niveau. De conclusie was dat dit slimmer kan!

De komende tijd zullen we als GIP-groep samen met RWS door dergelijke activiteiten onze bijdrage leveren aan deze grote onderhoudsopgave voor Nederland. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.  

Lees meer informatie over het projecten programma Vervangen en Renovatie van RWS