Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

Column Marissa Willemse: Draagt u bij een boswandeling een motorpak en een helm?

Motorrijder-1600x900
primary

PageMetaInformation[ 1]

Een degelijke uitrusting biedt een motorrijder bescherming bij een eventueel verkeersongeval. Maar tijdens een boswandeling op een zonnige lentedag is het wat overdreven om een stevig leren pak en een helm te dragen. Merkwaardig genoeg gebeurt zoiets wél in de uitvoeringsfase van veel bouwprojecten. Door de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen (UAV-GC) te hanteren, kiezen we in veel gevallen voor extra zekerheid die overbodig is en veel tijdverlies en ergernis oplevert.

Er gaan steeds meer stemmen op om de UAV-GC grondig te herzien. Wat Techniek Nederland betreft is een herziening niet de enige oplossing. Het wordt tijd dat we de vanzelfsprekendheid laten varen om deze standaardvoorwaarden toe te passen.

De UAV-GC bepalen tijdens de uitvoeringsfase van een bouwproject de verhouding tussen opdrachtgever en aannemer. De voorwaarden bieden de opdrachtgever bescherming wanneer dit écht nodig is: bij complexe projecten waarbij ontwerp, uitvoering en beheer en onderhoud zijn geïntegreerd in één contract. Maar in de praktijk zien we dat opdrachtgevers de UAV-GC net zo makkelijk voorschrijven in projecten waarbij zij zelf het ontwerp maken en ook nog eens actief directietoezicht houden. In zo'n geval is extra bescherming volstrekt niet nodig.

Zelfs een opdrachtgever die niets aan het toeval overlaat, hanteert in veel projecten dus tóch de UAV-GC. Helaas blijkt die contractvorm met extra bescherming dan tijdens de uitvoering eerder een ballast dan een steuntje in de rug. En daar hebben zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever last van. Een herziening van de UAV-GC is nodig en wenselijk. Bij complexe projecten is het immers belangrijk dat we kunnen rekenen op de kwaliteit van de extra bescherming (het motorpak en de helm). Maar laten we vooral niet vergeten ons éérst af te vragen of de UAV-GC wel geschikt zijn voor het project. In veel gevallen zullen we die vraag met 'nee' beantwoorden. Bij die projecten is het beter om andere voorwaarden te hanteren.

Kortom: gebruik de UAV-GC net als de motoruitrusting alléén wanneer extra bescherming nodig is. Zoals je voor een boswandeling iets comfortabels aantrekt, kies je voor een project met een volledig uitgewerkt bestek een eenvoudige contractvorm. Dat scheelt bureaucratische rompslomp, tijd en irritatie.

Mr. Marissa Willemse
Stichting Marktwerking Installatietechniek (SMI), onderdeel van Techniek Nederland