Op deze praktijkdagen verzekert u zich van alle actuele Arbo-kennis. De thema’s met wijzigingen in wet- en regelgeving en de best-practices worden door een deskundig team met u doorlopen.
Hieronder een beknopte uitleg over te behandelen modules:
1. De meerwaarde van PSA-beleid binnen uw onderneming
U bent verplicht psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen, of in ieder geval te beperken. Maar wat is PSA en hoe maakt u een effectief PSA-beleid? Wij helpen u op weg.
Om psychische (over)belasting door het werk zoveel mogelijk te voorkomen, is inzicht in de risico’s nodig. Want daar liggen de handvatten voor preventie. De Arbowet vat deze risico’s samen onder de kop psychosociale arbeidsbelasting. Concreet gaat het dan over: Werkdruk, ongewenste omgangsvormen zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie of geweld alsmede het aanstellen van een intern of extern vertrouwenspersoon.
2. Theoretische en praktische veiligheid, niet dubbel de dupe.
Voldoet de opdracht en het contract aan de dagelijkse praktijk van veilig en gezond werken.
De bekende spagaat tussen het juridisch-contractuele en de dagelijkse praktijk binnen de arbeidsomstandigheden. Hierbij komt ook de juridische positie van de onderaannmer en de ZZP-er aanbod.
3.Een betere inzet van (technische) hulpmiddelen om uitval van personeel te voorkomen
Voor werkgevers en werknemers is het cruciaal dat belasting niet tot overbelasting en beginnende klachten leidt. Het vinden van de juiste balans tussen de fysieke belasting van werkzaamheden en de belastbaarheid van medewerkers kan echter een grote uitdaging zijn.
Bijvoorbeeld omdat het personeelsbestand vergrijst en gedragsverandering van medewerkers lastig is. Met praktische hulpmiddelen kunnen werkgevers hun medewerkers ondersteunen in het slim omgaan met fysieke belasting.
4. De (meer)waarde de Veiligheidsladder
De Safety Culture Ladder (in Nederland bekend als “de Veiligheidsladder”) is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen (cultuur & gedrag) in bedrijven te meten. Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd. De SCL is bedoeld als maatregel om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de toegekende laddertrede.
Welke meerwaarde heeft SCL voor de bedrijfsvoering van de Installateur? Welke relatie heeft SCL met de Arbowet, RI&E, Plan van Aanpak, VCA, ISO, enz.
Contact
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met ondergetekende.