Techniek Nederland
Zoeken

Inloggen

Onze leden

bullets

Onze leden richten zich op ontwerp, advies, uitvoering, beheer en onderhoud van technische installaties. Maar ook elektrotechnische detailhandelsbedrijven en reparatiebedrijven zijn lid.

Kwaliteit en vakmanschap

bullets

Leden van Techniek Nederland staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Of het nu gaat om een utiliteits- of infraproject, bedrijf of woning: u weet dat u vakmanschap in huis haalt.

Over Techniek Nederland

bullets

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland een factor van betekenis.

Onze leden

bullets

Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden ‘slimme techniek’. Van zonnepaneel, warmtepomp, paneelbouw, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische en industriële installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Op basis van kwaliteit, betrouwbaarheid, vakmanschap en service.

Altijd op de hoogte

bullets

Als brancheorganisatie volgt Techniek Nederland het branchenieuws op de voet. Vaak zijn wij zelf de bron van het nieuws, vanuit onze rol in belangenbehartiging of omdat we nieuwe producten of diensten voor onze leden hebben ontwikkeld.

Gerenommeerde kennispartner

bullets

Via diverse media houden wij niet alleen onze leden, maar ook andere partijen op de hoogte.
Volgt u ons ook?

primary

Techathon 2019

Techathon1600

Op donderdag 21 november 2019 organiseren we een Techathon* in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Acht teams van vier hbo-studenten, één mbo-student en twee high potentionals van installatiebedrijven gaan gedurende één dag aan de slag om creatieve en haalbare oplossingen te verzinnen voor het verduurzamen van een wijk in Nederland. Een onafhankelijke jury bepaalt welk team de beste oplossing presenteert en dat team wint!

Vraagstelling

In het kader van het programma Aardgasvrije Wijken heeft de overheid 27 woonwijken aangewezen om kennis en ervaring op te doen om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. De geselecteerde wijken dienen als proeftuin. Daarom is een gevarieerde groep geselecteerd van grote en kleine wijken in zowel landelijke als stedelijke gebieden. Ook is er gekeken naar gebruik van verschillende technieken. Eén van deze wijken is de wijk Palenstein in Zoetermeer. Voor de Techathon is de aangrenzende wijk Driemanspolder gekozen. De aanpak die nu al is ingezet in Palenstein kan als inspiratie dienen voor de wijk Driemanspolder.

De vraagstelling van de Techathon luidt als volgt:

“Op welke wijze kan de wijk Driemanspolder in Zoetermeer in 2040 zijn verduurzaamd? Welke technieken moeten worden ingezet, hoe kan de businesscase sluitend gemaakt worden en hoe krijg je de betrokken partijen mee? Werk dit uit in een oplossing voor de wijk Driemanspolder.”

Alle deelnemende teams hebben een informatieboekje ontvangen waarin alle inhoudelijke en praktische informatie over de Techathon staat.

Programma

Het programma op donderdag 21 november 2019 is als volgt:

7.30 - 8.30

Ontvangst / inloop

8.30 - 9.00

Opening door Dagvoorzitter Jacques van der Krogt (voorzitter commissie Innovatie Techniek Nederland), Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland) en wethouder Robin Paalvast van Zoetermeer

9.00 - 12.00

Teams werken aan het vraagstuk

12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 15.30 Teams werken aan het vraagstuk
15.30 Inleveren formulier (3-pager) met beschrijving oplossing bij de jury
15.30 - 17.00 Teams bereiden zich voor op pitch
17.00 - 18.00 Pitches in Auditorium
18.00 - 20.00

Afsluiting borrel en eten met om 18.30 bekend maken van de winnaar (burgemeester Zoetermeer Charlie Aptroot en juryvoorzitter Medy van der Laan) en afsluiting door Erik van Engelen, algemeen directeur Techniek Nederland

Belangstellenden zijn van harte welkom om aanwezig te zijn vanaf 17.00 uur. U kunt zich aanmelden via Terry Heemskerk.

Deelnemende teams

Er doen acht teams mee aan de Techathon, dit zijn:

 • Team 1 Heijmans - HHS
 • Team 2 Engie - HHS
 • Team 3 Rensa - HAN
 • Team 4 Kuijpers - HAN
 • Team 5 Kropman - HAN
 • Team 6 Van Dorp - HAN
 • Team 7 Homij - Fontys
 • Team 8 Breman - Avans

Jury

De jury bestaat uit de volgende personen:

 • Medy van der Laan, voorzitter Energie Nederland (juryvoorzitter).
 • Fred de Bruijn, MT-lid en senior adviseur van Hobéon, certificerings- en adviesbureau voor strategische vraagstukken in het onderwijs.
 • Huub Keizers, MT-lid van het Bouw en Techniek Innovatie Centrum (BTIC) en Programmamanager Energie in de Gebouwde Omgeving bij TNO.
 • Peter Verheggen, Programmamanager Duurzaam en Groen bij de gemeente Zoetermeer.
 • Thomas Piessens, Programmamanager Energie en Duurzaamheid bij Techniek Nederland.

Prijs

Voor iedereen die meedoet aan de Techathon is het een unieke ervaring. Maar er kan er maar één de winnaar zijn! De prijs bestaat uit een leuk geldbedrag en een unieke ervaring voor het hele team, namelijk deelname aan een ‘waterstofreis’! Dit is een studiereis die in het voorjaar 2020 wordt georganiseerd met de nadruk op verduurzaming met als focus waterstof.

Organisatie

De organisatie van de Techathon is in handen van Techniek Nederland en TNO, in samenwerking met de overige kennisorganisaties in de installatiesector (OTIB, ISSO en TVVL), de gemeente Zoetermeer en een aantal scholen.

Achtergrond

De Techathon is een vervolg op de lancering van CONNECT2025 in maart 2018. Doel is om bedrijven samen met studenten aan de slag te laten gaan met Connect2025 en om de zes thema’s van CONNECT2025 te verdiepen.

*Bij een hackathon in de klassieke zin van het woord gaat het om het ontwikkelen van een stuk software als oplossing voor een bepaald probleem. Hier laten we het ontwikkelen van software los, maar gaat het om het bedenken van een oplossing voor een probleem van de branche of een bedrijf in de Technieksector. Vandaar de naam: Techathon.